teomos Napisano Grudzień 8, 2014 Zgłoś Napisano Grudzień 8, 2014 Chciałbym szybko wygenerować losową liczbę pierwszą. Mam problem z wydajnością. 1000 bitowa losowa liczba pierwsza generuje mi się w ciągu 5-10 sek. Za wolno :D Mój algorytm jest następujący: Generuję losową nieparzystą liczbę o określonej długości(1000 bitów) Wykonuje wstępne testy: sprawdzam "brute-forcem" podzielność tej liczby przez kilka początkowych liczba pierwszych (mniej więcej 78000 liczb). Listę tych liczb mam wcześniej wygenerowaną i zapisaną w tablicy (stosuje sito Atkina). Jeśli liczba przejdzie pozytywnie test (czyli nie jest podzielna przez żadną z nich) to dalej sprawdzam pierwszość za pomocą testu Fermata. Jeśli liczba przejdzie pozytywnie ten test to na koniec sprawdzam testem Millera-Rabina(w 80% przypadków jeśli przejdzie Fermata to przechodzi Millera-Rabina). Jeśli liczba nie przejdzie testów dodaje do niej 2 i sprawdzam od początku. Jak to można ulepszyć? Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki Do operacji na dużych liczbach wykorzystuję ttmath, kod piszę w C++. Cytuj
Bartosz Wójcik Napisano Grudzień 8, 2014 Zgłoś Napisano Grudzień 8, 2014 Skorzystaj z dedykowanej biblioteki, dla C/C++ będzie to np. MIRACL (komercyjna, ale darmowa do darmowych projektów) lub darmowa biblioteka znana z Linuxa GMP (GNU Multi Precision) lub np. darmowa LibTomMath. Dla MIRACL - używa się funkcji nxprime() Dla GMP - będzie to mpz_nextprime() LibTomMath - mp_prime_random_ex() Algorytmy generowania liczb pierwszych masz w tych bibliotekach z kodem źródłowym, więc możesz także spojrzeć jak robią to inni, jednak polecam dedykowane biblioteki do bigintów, bo zaoszczędza to czas i po prostu są one już przetestowane przez wielu ludzi. Cytuj
teomos Napisano Grudzień 8, 2014 Autor Zgłoś Napisano Grudzień 8, 2014 Właśnie użycie GMP itp. programów nie wchodzi w grę, kod ma być kompliowany i musi działać bez instalowania dodatkowych bibliotek. Przeglądałem kod OpenSSLa ale strasznie ciężko dokopać się do takich podstaw jak generacja liczb pierwszych :/ ( i prawdopodobnie korzysta on z którejś wyżej wymienionej biblioteki). Głównie chodzi o ulepszenie algorytmu. Czy dałoby sie coś zrobić innego aby ten czas się zmniejszył? Cytuj
Bartosz Wójcik Napisano Grudzień 9, 2014 Zgłoś Napisano Grudzień 9, 2014 Naprawdę polecam zajrzeć w źródła jednej z wymienionych przeze mnie bibliotek, strzelanie na chybił trafił nie ma szans z solidnymi rozwiązaniami, stosujesz 3 metody sprawdzania liczb pierwszych, z czego sprawdzanie przez pierwsze 78000 wydaje się jakimś nieporozumieniem i chyba nigdzie nie widziałem, aby tak sprawdzane były liczby pierwsze, dzielenie i jeszcze przez 78k liczb = spore obciążenie dla procesora. Polecałbym też, abyś w kodzie wrzucił badanie prędkości poszczególnych fragmentów kodu, na Windows np. przez QueryPerformanceCounter: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/dn553408(v=vs.85).aspx Cytuj
Recommended Posts