Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, Mam małe pytanko odnośnie odczytu oraz zapisu plików w Javie. Chciałbym odczytywać oraz zapisywać pliki w folderze który został udostępniony w sieci z innego komputera. Folder jest udostępniony na komputerze z Windowsem. Pod Windowsem odwołanie do takiego folderu jest proste(przynajmniej udało mi się to zrobić) ale mnie bardzie chodzi jak to uczynić pod Linuksem. A dokładnie to pod Androidem. Chciałbym napisać aplikację na androida która będzie odczytywać z udostępnionego w sieci folderu pliki. Jeszcze nie zagłębiałem się w odczyt i zapis plików na androidzie ale chyba nie różni się to dużo względem tego realizowanego w zwykłej Javie.

Napisano

Witam.

Za przeglądanie plików sieci spod Windows odpowiada SAMBA. Musisz mieć ją zainstalowaną i skonfigurowaną w swoim systemie aby móc korzystać z zasobów sieci Windows. Chodzi po prostu o zabezpieczenia praw dostępu w systemie Windows. Nie wiem jak to będzie, gdy ustawisz udostępnianie zasobu Windows bez żadnych ograniczeń (np. odczyt dla wszystkich). Odnośnie samby poczytaj sobie tu: http://banita.pl/konf/smb.html

Pozdrawiam