lolo Napisano Sierpień 2, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 2, 2013 Witam, Mam małe pytanko odnośnie odczytu oraz zapisu plików w Javie. Chciałbym odczytywać oraz zapisywać pliki w folderze który został udostępniony w sieci z innego komputera. Folder jest udostępniony na komputerze z Windowsem. Pod Windowsem odwołanie do takiego folderu jest proste(przynajmniej udało mi się to zrobić) ale mnie bardzie chodzi jak to uczynić pod Linuksem. A dokładnie to pod Androidem. Chciałbym napisać aplikację na androida która będzie odczytywać z udostępnionego w sieci folderu pliki. Jeszcze nie zagłębiałem się w odczyt i zapis plików na androidzie ale chyba nie różni się to dużo względem tego realizowanego w zwykłej Javie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldK72 Napisano Sierpień 4, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 4, 2013 Witam.Za przeglądanie plików sieci spod Windows odpowiada SAMBA. Musisz mieć ją zainstalowaną i skonfigurowaną w swoim systemie aby móc korzystać z zasobów sieci Windows. Chodzi po prostu o zabezpieczenia praw dostępu w systemie Windows. Nie wiem jak to będzie, gdy ustawisz udostępnianie zasobu Windows bez żadnych ograniczeń (np. odczyt dla wszystkich). Odnośnie samby poczytaj sobie tu: http://banita.pl/konf/smb.htmlPozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts