januzkarpaty Napisano Wrzesień 16, 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 16, 2021 Taki case: Mam spory kredyt hipoteczny (500tys) z czasów kiedy marża bankowa była jeszcze na niskim poziomie ~1,5%... z uwagi na zerowe stopy procentowe koszt takiego kredytu to około 1.5% w skali roku. Sprzedałem inną nieruchomość i mam teraz gotówkę na spłatę tego kredytu. Czy wg. Was opłaca się spłacić kredyt i spać spokojnie czy spróbować zainwestować jakoś tą gotówkę. Jakie są wg Was w miare bezpieczne inwestycje które dadzą zwrot powyżej tych 2%, lub takie bardziej ryzykowne z ochroną kapitału gdzie w najgorszym przypadku nie stracę? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dkdk Napisano Wrzesień 16, 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 16, 2021 Może ovligacje skarbowe indeksowane inflacją byłyby dobrą opcją, zakładając, że nie przydaży się już wpadka z deflacją, jest to myślę najbardziej rozsądna opcja. Żeby zdywersyfikować, może mniejszą część warto zainwestować w jakieś ETFy np. na indeksy giełdowe. W Polsce ostatnio powstał ETF na Nasdaq z zabezpieczeniem przed zmianą kursu dolara. Pomyśl też na ETF, które płacą dywidendy, bo są atrakcyjne dla inwestorów indywidualnych szczególnie ze względu na oszczędności podatkowe. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts