DaKar Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 No właśnie. W sumie temat mówi wszystko. Co każdy starajacy się o praktyki/staż, programista Java, wiedzieć powinien ? Dajcie, proszę, trochę rad, zagadnień itp. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuriozal Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 No na pewno skladnie jezyka :D Podstawowa wiedze o kolekcjach, kiedy jaka kolekcje najlepiej zastosowac. Miec w przeszlosci napisany jakis projekt w javie (np studencki) o ktorym mozna by porozmawiac na rozmowie. Wiedziec dokladnie jakich technologii sie w takim projekcie uzywalo. Wersja javy, moze jakies roznice miedzy 6 a 7.Z tego co pamietam z mojej rozmowy to kazali mi zrobic jakies proste zadanko majace za zadanie wlasnie sprawdzic czy ogarniam 'cokolwiek' i czy potrafie odpowiadac na pytania dotyczace mojego kodu.Ogolnie powinienes sie wykazac jakas checia rozwoju jako programista wlasnie Javy, znac jakies fora, stackoverflow, moze jakiegos blogera. Z reguly tak jest ze firma poszukujaca praktykantow tak naprawde poszukuje pelnoetatowych programistow ale po prostu szkoli ich przez te 3 miesiace.Z mojego doswiadczenia wiem ze nie trzeba byc mistrzem javy, wystarczy znac podstawy ;)Powodzenia ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 Firmy wiedzą, że typowy stażysta/praktykant przeważnie i tak guzik wie, więc się nie przejmuj zbytnio. Na plus na pewno jest wiedza ze Spring'a i JavaEE. Mogą też pytać o SQL i jemu podobne sprawy.Poza tym wszystko zależy od stanowiska jakie chcesz zająć. Jeżeli rozwiązania mobilne - podstawy Androida. Webowe - Podstawy HTML5, CSS3, JavaScript i te wyżej wymienione.Z zagadnień to cała otoczka związana z obiektowością, czym są klasy generyczne, czym są transakcje. Czasem mogą zadać pytanie typu co wydrukuje char [] t = {'h','e','h','e'};;System.out.println(t);Odp: referencje do obiektu, a nie napis "hehe" :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jongman Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 Czy w pracy tworzy się głównie w jakimś frameworku? Często tworzycie coś od podstaw w czystej Javie?Czy specjalizujecie się w wielu frameworkach? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 Przeważnie framework. Złota zasada informatyki Don't reinvent the wheelRzadko kiedy uświadczysz coś typu public static void main(String[] args)UPDATE Zapomniałem dodać, że może przydać się podstawowa wiedza na temat testów jednostkowych i integracyjnych (jUnit) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owca Napisano Czerwiec 19, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 19, 2013 Na moim zadaniu o staż kazali walnąć prosty algorytm. W przypadku mojej rozmowy było to sortowanie bąbelkowe w pseudokodzie.Nie spotkałem się jeszcze by ktokolwiek ze znajomych na rozmowach o staż (chyba, że to naprawdę duża firma) miał jakiegoś kolosa do stworzenia na dzień dobry. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts