Wachu Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 Witam, proszę mi powiedzieć jakie jest najlepsze środowisko do tworzenia na Andka?(pod linuxa) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eXray Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 ŚrodowiskoNa razie jest to Eclipse (nie ma tragedii), ale za jakiś czas wyjdzie Android Studio od Google (refactoring pierwsza klasa) - warto czekać!Biblioteki/frameworki do tworzenia gierUnity3D - do niedawna dystrybucja gier na Android była płatna, dzisiaj jest już za darmo (iOS, Windows oraz Mac OS także są wspierane). Oferuje własny Store z contentem (płatnym bądź nie) co umożliwia błyskawiczne tworzenie gierek. Oferuje także rozwiniętą społeczność oraz szerokie wsparcie. Minusem jest waga całego IDE (około 600 MB) oraz wyprodukowanej appki (zazwyczaj > 10 MB). Języki skryptowe do wyboru to C#, JavaScript lub Boo (język skryptowy przypominający Python).libgdx - Również jak Unity3D jest to wieloplatformowy framework z bardzo przyjazną dla początkujących stroną (patrz link). Dystrybucja możliwa na HTML5, iOS lub Android.Cocos2D - początkowo zaprojektowany dla iOS, dzisiaj także jest biblioteką wieloplatformową, która wspiera iOS, Android, BlackBerry, Bada, Marmalade, Windows, Linux. Napisana w C++, wykorzystuje na Androidzie NDK. Jeżeli nie możesz odnaleźć się na stronie projektu, polecam ten tutorial. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quentin Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 Jeśli nie chcesz czekać na Android Studio polecam IntelliJ IDEA firmy JetBrains, z którą Google tworzy swój produkt. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mskiba Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 Android SDK znajdziesz pod adresem: http://developer.android.com/sdk/index.htmlPaczka zawiera wszystko, co potrzebne, czyli biblioteki, dokumentację, środowisko oparte o eclipse'a i emulatory.Do gier polecam: http://www.lwjgl.org/A co do IntgelliJ IDEA - licencja osobista kosztuje w granicach 600 - 800zł, a nie każdy jest w stanie wydać tyle pieniędzy od tak, do nauki :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachu Napisano Czerwiec 12, 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 Dzięki za odpowiedzi :) dziś po pracy siądę i zacznę walczyć :)mam nadzieje że nie za późno na naukę :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loois21 Napisano Sierpień 22, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 22, 2013 Sam osobiście jestem raczej zwolennikiem pisania kodu ale jak komuś się nie chce (lub jeszcze nie umie) programować to mogę polecić coś takiego: http://appser.plŻyczę wytrwałości w nauce :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts