UFO Napisano Grudzień 13, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 13, 2019 Co mam zrobić aby utworzyć kontrolkę wyświetlaną na zakładce w kontrolce tab? W funkcji CreateWindow trzeba podawać uchwyt rodzica, czy zakładka w kontrolce tab też posiada swój własny uchwyt (a jeśli tak to jak go zdobyć)? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Grudzień 13, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 13, 2019 Witam Jak tworzyłeś kontrolkę Tab Jeżeli robileś to za pomocą CreateWindow (ew. CreateWindowEx) to te funkcje właśnie zwracają uchwyt kontrolki którą tworzysz. :) Jeżeli natomiast zrobiłeś kontrolkę Tab w zasobach to do pobrania jej uchwytu możesz użyć funkcji GetDlgItem . Pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UFO Napisano Grudzień 13, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 13, 2019 Sorki, chyba trochę namieszałem :D . Robię wszystko tak: 1. Tworzę kontrolkę Tab funkcją CreateWindowEx 2. Dodaję do kontrolki 2 zakładki funkcją TabCtrl_InsertItem 3. Tworzę kontrolkę TreeView funkcją CreateWindowEx i teraz to o co mi chodzi: co mam zrobić aby TreeView znalazł się na jednej z zakładek . LeftTab = CreateWindowEx(0,WC_TABCONTROL,NULL,WS_VISIBLE | WS_CHILD | WS_CLIPSIBLINGS,0,0,200,400,hwnd,(HMENU)1,hThisInstance,NULL); TCITEM item; item.mask = TCIF_TEXT; item.pszText = "Projekty"; TabCtrl_InsertItem(LeftTab,0,&item); //tu problem, co zrobić aby kontrolka TreeView znalazła się na zakładce "Projekty" TreeView = CreateWindowEx(0,WC_TREEVIEW,NULL,WS_VISIBLE | WS_CHILD,0,0,20,20,LeftTab,(HMENU)2,hThisInstance,NULL); item.pszText = "Komponenty"; TabCtrl_InsertItem(LeftTab,1,&item); zakładam że każda zakładka w kontrolce tab jest osobnym oknem posiadajacym swój własny uchwyt :? . Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Grudzień 13, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 13, 2019 Niestety w kontrolce Tab poszczególne zakładki nie posiadają uchwytów :( Tak jak tutaj napisał kiedyś Nicon, trzeba na piechotę bawić się funkcją ShowWindow. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts