acid Napisano Październik 11, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 11, 2019 Witajcie ,potrzebuje zrobic projekt ktory bedzie wykrywal wszelkie informacje o monitorze ,no i najlepiej jesli moglby je zmieniac. Niestety o WinAPI nie wiem nic ,wiem ze znam jezyk c++ na poziomie wystarczajacym poslugiwac sie WinAPI jednak nie wiem jak sie za to zabrac a nie mam zbyt duzo czasu ..... ,prosze o wszelka pomoc i z gory dziekuje ,najlepiej jakis przyklad ... pozdrawiam. P.S. Najlepszym przykladem dla mnie bylby np kod ktory wygasilby monitor przy kliknieciu np myszka na formularz oraz wlaczal go przy nastepnym kliknieciu. Thx Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Październik 11, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 11, 2019 Witam ...potrzebuje zrobic projekt ktory bedzie wykrywal wszelkie informacje o monitorze ,no i najlepiej jesli moglby je zmieniac... Niestety obawiam się że z twoją wiedzą takiego programu nie napiszesz :( Ciężko cokolwiek na ten temat z pamięci powiedzieć... Może ktoś inny będzie wiedział. Spróbuj może użyć Google P.S. Najlepszym przykladem dla mnie bylby np kod ktory wygasilby monitor przy kliknieciu np myszka na formularz oraz wlaczal go przy nastepnym kliknieciu Napisałem trochę inaczej :) Po kliknięciu na okienko program wyłącza monitor, czeka 10 sek. i włącza go spowrotem (nie chciałem Cię narazać na próbę szukania okienka przy wyłączonym monitorze). Jak widać to co wydawało Ci się najtrudniejsze w rzeczywistości jest najprostrze :D //---- case WM_LBUTTONDOWN: SendMessage(hWnd, WM_SYSCOMMAND, SC_MONITORPOWER,0); //Wył Monitor Sleep(10000); //Poczekaj 10 sekund SendMessage(hWnd, WM_SYSCOMMAND, SC_MONITORPOWER,1); //Wł Monitor break ; //---- Pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Październik 11, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 11, 2019 Jednak czy wygaszanie monitora działa na systemach xp. Kiedyś pisałem taki niezbyt przyjazny program i u mojego kumpla nie odegrało się do końca całe przedstawienie ;) Jak jest już wygaszanie to może też włączanie wygaszacza się przyda: SendMessage(hWnd, WM_SYSCOMMAND, SC_SCREENSAVE,0) ; Co do pobierania informacji...hmm...część z nich, chociaż nich może jakoś uda się wyłuskać funckją GetDeviceCaps...ale to tylko liczby i takie tam..może się przyda..opis znajdziesz w helpie. Obacz sobie w helpie rozdział System Infromation Functions...coś tam może znajdziesz. Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1337 Napisano Październik 20, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 20, 2019 Coś w asemblerze było chyba o monitorach, bodajże jakieś przerywania, ale wątpie aby to pod windosem działało, chyba że byś kożystał z przerywań biosowych... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Październik 21, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 21, 2019 Witam stuku napisał: Coś w asemblerze było chyba o monitorach, bodajże jakieś przerywania, ale wątpie aby to pod windosem działało, chyba że byś kożystał z przerywań biosowych... Niestety (a może na szczęscie) pisząc program pod Windows nie można kożystać bezpośrednio z przerwań. Wyjątkiem są sterowniki VXD ,które były obecne w starszych wersjach Windows, w Windows XP nie mozna uruchomić statycznego sterownika VXD pozostają jeszcze pliki SYS. Niestety Microsoft publicznie nie udostępnia żadnego SDK (DDK) (przynajmniej ja nie widziałem) na temat sterowników pod Windows. Ale to w tym wypadku nie ma znaczenia bo niesądzę, że aby uzyskać informacje o monitorze trzeba było korzystać z przerwań. Pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Październik 24, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 24, 2019 Jezeli chcesz dowiedziec sie cos o monitorze to pogrzeb w rejestrze. Windows trzyma tam wszystko co mu potrzeba. Kiedys bawiac sie w rejestrze zmienilem rozdzielczosc na 320x240 lol :) Niestety nie pytaj gdzie to jest dokladnie bo robilem to gdzies z 2 lata temu. powodzenia Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher Napisano Październik 25, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 25, 2019 Ja kiedyś zmieniałem rozdzielczość i ilość koloru w ten sposób : DEVMODE dm; //Struktura DEVMODE memset(&dm,0,sizeof(dm)); //Zerujemy strukture dm.dmSize=sizeof(dm); //Pobieramy jej rozmiar dm.dmBitsPerPel=16; //Ile bitowy kolor dm.dmPelsWidth=640; //Jaka szerokość ekranu (pixele) dm.dmPelsHeight=480; //Jaka wysokość ekranu (pixele) dm.dmFields=DM_BITSPERPEL|DM_PELSHEIGHT|DM_PELSWIDTH; //Kombinacja flag mówiących //które pola struktury wypełniliśmy ChangeDisplaySettings(&dm,CDS_UPDATEREGISTRY); //Funkcja zmienia nam ustawienia na te podane w strukturze DEVMODE. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts