r4dical Napisano Wrzesień 5, 2019 Autor Zgłoś Napisano Wrzesień 5, 2019 jakis czasu temu spedzilem wiele godzin nad roztrzasaniem list-view. nie ukrywam, ze zakrecena ta kontrolka jak ruski sloik. udalo mi sie rozpracowac chyba wiekszosc rzeczy, ktore mozna z nia robic. proponuje sciagnac sobie skrypt ze strony www.aristo.end.pl w pliku "kontrolki standardowe" jest opis tej kontrolki i sporo operacji, ktore mozna na niej robic. powinno pomoc. jesli tak, napisz pare slow. pozdrawiam Mariusz Cytuj
Surprise Napisano Wrzesień 6, 2019 Zgłoś Napisano Wrzesień 6, 2019 LB_DELETESTRING wParam = (WPARAM) index; // index itemu do usunięcia lParam = 0; // nie używane komunikat wysłany do listbox'a usuwa itema o indexie zdefiniowanym w wParam. LB_INSERTSTRING wParam = (WPARAM) index; // index tworzonego itema lParam = (LPARAM) (LPCTSTR) lpsz; // adres stringu - nazwa itema komunikat dodaje nowego itema o nazwie w lParam i indexie w wParam. LB_FINDSTRING wParam = (WPARAM) indexStart; // odkąd rozpocząć wyszukiwanie lParam = (LPARAM) (LPCTSTR) lpszFind; // szukany string Wyszukuje element listy, który nazwą odpowiada wartości podanej w wParam. Jeśli się powiedzie zwróci nam index wyszukanego itema, jeśli nie zróci wartość LB_ERR Na podstawie dwóch funkcji możesz napisać nową, która usuwa i w jego miejsce wstawia nowego itema. Jeśli chcesz zmienić item znająć jego nazwe uzyj LB_FINDSTRIONG i po kłopocie. Swego czasu napiasłem plik nagłówkowyz takimi fajnymi funkcjami, ale zaginął mi chiba po formacie...ehh pozdrawiam i zachęcam do pracy z helpem (download na ftp tej strony) taka praca dużo daje, a w helpie znajdziesz praktycznie wszystko. Cytuj
Recommended Posts