Skocz do zawartości

Dev C++ i biblioteka

Recommended Posts

Napisano

Co więcej - biblioteka ta znajduje się prawdopodobnie tylko w WindowsXP i programy które napiszesz w oparciu o nią bedą działały wyłącznie na tej wersji okienek! No chyba, że MS wypuści jakiś patche uaktualniające poprzednie wersje Windowsa ;) Tak więc - jeżeli masz WinXP wystarczy, że na początku programu (przed utworzeniem RichEdita) dasz LoadLibrary("Msftedit.dll"); i powinno działać :D

Napisano

Oki zrozumiałem :D , ale dziwi mnie to ze znalazłem plik nagówkowy richedit w katalogach Dev'a . Mam jeszcze jedno pytanie czy w Dev C++ nie ma tylko tej biblioteki czy starszych tez ?? A jeśli są to jakie i czy bedą mogły byc uzywane przez programy które bedą napisane dla systemów starszych takich jak 98,ME,2000 . Z góry dziękuje za odpowiedz :)

Napisano

DevC++ nie zawiera żadnej z tych bibliotek dll. Są one częścią systemu Windows i są współdzielone przez wszystkie aplikacje korzystąjące z danej wersji kontrolki RichEdit. Nie musisz się martwić brakiem tych plików w kataloga Dev'a.

Co do drugiego pytania nie mam pewności i polecam Ci przeszukanie stron Microsoftu. Wydaje mi się, że nowsze systemy są zgodne "w dół" i zawierają starsze wersje tych bibliotek. Natomiast trudno mi sobie wyobrazić sytuację, w której MS byłby tak dalekowzroczny i do starszych wersji systemu dałączał jakieś biblioteki mające zapewnić zgodność z technologiami rozwijanymi w nowych oknach :) Bill Gates nie ma przecież wehikułu czasu ;)

Tym pokrętnym sposobem próbuję powiedzieć, że kodowanie RichEdita w oparciu o bibliotekę przeznaczoną dla win98 zapewni zgodność ze wszystkimi nowszymi wersjami okien. Jeżeli natomiast będziesz używał tej do XP, to trudo oczekiwać poprawnego jej działania w np. WinME. Moim zdaniem program po prostu wyrzuci, że nie może znaleźć dll. Powtarzam jednak, że nie jestem tego pewien i najlepiej byłoby, gdybyś sam poszukał informacji na ten temat ;)