phantom Napisano Maj 10, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 10, 2019 Mam bitmape z zasobów z ID: IDB_BITMAP1 I teraz chciałbym ją wyświetlić, już czytałem artykół o tym na tej stronie ale wyskakuje mi błąd. Może mi ktoś napisać kawałek kodu jak tą bitmape wyświetlić? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Visage Napisano Maj 10, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 10, 2019 1. pobrac kontekst urzadzenia 2. stworzyc kompatybilny kontekst 2. wybrac bitmape w komp.kont. 3. blitnos komp.kont. na kontekst urzadzenia 4. zwolnic zasoby Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano Maj 10, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 10, 2019 No chyba tak robie w VC++ 6.0: HBITMAP hbitmap; HDC hdc; hbitmap=LoadBitmap(hInstance, "IDB_BITMAP1"); GetObject(hbitmap, sizeof(bm), &bm); chdc=CreateCompatibleDC(hdc); SelectObject(chdc, hbitmap); BitBlt(hdc,0,0, bm.bmWidth, bm.bmHeight, chdc,0,0, SRCCOPY); DeleteDC(chdc); i kompilator zwraca: Compiling... LED lighter.cpp C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\MyProjects\LED\LED.cpp(144) : error C2065: 'bm' : undeclared identifier C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\MyProjects\LED\LED.cpp(145) : error C2065: 'chdc' : undeclared identifier C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\MyProjects\LED\LED.cpp(145) : error C2440: '=' : cannot convert from 'struct HDC__ *' to 'int' This conversion requires a reinterpret_cast, a C-style cast or function-style cast C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\MyProjects\LED\LED.cpp(147) : error C2228: left of '.bmWidth' must have class/struct/union type C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\MyProjects\LED\LED.cpp(147) : error C2228: left of '.bmHeight' must have class/struct/union type Error executing cl.exe. LED lighter.exe - 5 error(s), 0 warning(s) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Visage Napisano Maj 11, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 11, 2019 C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\MyProjects\LED\LED.cpp(144) : error C2065: 'bm' : undeclared identifier nie zadeklarowlaes struktury stad ten blad. a gdzie GetDC(), gdze deklaracja chdc? wogole nie wiesz co piszesz, jak przepisujesz skas kod postaraj sie go najpierw zrozumiec :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano Maj 11, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 11, 2019 Jej No to moge zrobić tak i wszystko się ładnie kompiluje ale nie wyświetla mi bitmapy: HBITMAP hbitmap=LoadBitmap(hInstance, "IDB_BITMAP1"); HDC pomocniczy=CreateCompatibleDC(hdc); SelectObject(pomocniczy, hbitmap); BitBlt(hdc,0,0, 100, 100, pomocniczy,0,0, SRCCOPY); DeleteDC(pomocniczy); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Visage Napisano Maj 11, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 11, 2019 ty dalej nic nie rozumiesz. dlatego zaprzestaje dalszej pomocy :P // (1)przeczytaj mojego wczesniejszego posta jeszcze raz...(2)jak zrozumiesz to masz klopot z glowy...jak nie to przejdz do (1). i tak do momentu az spelnisz warunek (2) :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freak Napisano Maj 11, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 11, 2019 Tak jak napisł one_eddie HBITMAP hbitmap=LoadBitmap(hInstance, "IDB_BITMAP1"); HDC hdc=GetDC(hwnd); HDC pomocniczy=CreateCompatibleDC(hdc); SelectObject(pomocniczy, hbitmap); BitBlt(hdc,0,0, 100, 100, pomocniczy,0,0, SRCCOPY); DeleteDC(pomocniczy); ReleaseDC(hwnd,hdc); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano Maj 11, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 11, 2019 Dzięki już zrozumiałem i działa :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Visage Napisano Maj 16, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 16, 2019 miik napisał: Dzięki już zrozumiałem i działa :D Moim zdaniem nic nie zrozumiales. Skopiowales tylko kod ktory ktos ci napisal i potem bedziesz sie chwalil jakim jestes super programista :P Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano Sierpień 15, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 15, 2019 Buhahaha dobre ja nie użyłem wogle jego kodu tylko zrobiłem inny napisałem, że dziękuje za pomoc... hdc = BeginPaint(hWnd,&ps); memDC = CreateCompatibleDC(hdc); if(stan==0) { SelectObject(memDC, hBit1); } if(stan==1) { SelectObject(memDC, hBit2); } BitBlt(hdc, 155, 60, 20, 20, memDC, 0,0,SRCCOPY); SelectObject(memDC, hBit1); BitBlt(hdc, 185, 60, 128, 128, memDC, 0,0,SRCCOPY); SelectObject(memDC, hBit1); BitBlt(hdc, 215, 60, 128, 128, memDC, 0,0,SRCCOPY); SelectObject(memDC, hBit1); BitBlt(hdc, 245, 60, 128, 128, memDC, 0,0,SRCCOPY); SelectObject(memDC, hBit1); BitBlt(hdc, 275, 60, 128, 128, memDC, 0,0,SRCCOPY); SelectObject(memDC, hBit1); BitBlt(hdc, 305, 60, 128, 128, memDC, 0,0,SRCCOPY); SelectObject(memDC, hBit1); BitBlt(hdc, 335, 60, 128, 128, memDC, 0,0,SRCCOPY); SelectObject(memDC, hBit1); BitBlt(hdc, 365, 60, 128, 128, memDC, 0,0,SRCCOPY); EndPaint(hWnd,&ps); DeleteDC(memDC); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Visage Napisano Sierpień 15, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 15, 2019 Nie obrazaj sie nie chcialem cie urazic a jedynie zmusic do samodzielnej pracy, naprawde warto :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano Sierpień 16, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 16, 2019 Oka oka, ja tylko uważam, że ten komentarz jest zbendny, już minęło sporo czasu od napisania tego tematu i musze powiedzieć, że coraz więcej się ucze i dużo więcej umiem. Zresztą już koniec sprzeczki, bo to zupełnie nie na temat... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts