Randal Napisano Marzec 18, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 18, 2019 Jest jakis sposob aby zamiast tworzenia wielu roznych fontow edytowac tylko parametry juz utworzonego fontu czy piora ? Czesto mam fonty i piora w zmiennych static, poza tym przeciez to marnotrawstwo bezcennej pamieci. PS. Czy jest moze funkcja systemowa win32 ktora robi zrzut grafiki (screenshot-regionshoot) z np GDI-regionu do pliku *.bmp ? (lub zbior funkcji pomocnych wykonania do takiej operacji) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Marzec 19, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 19, 2019 Z tego co mi wiadomo to nei ma takiego sposobu - chyba ze sobie sam napiszesz taka klase no ale ona i tak nie bedzie tego robila inaczej niz ty. Co do pytania drugiego to nie wiem - zreszta sma jestem ciekaw. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Visage Napisano Marzec 19, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 19, 2019 Co do pytania 1: to jesli dobrze alokujesz i zwalniasz pamiec to nie ma tu mowi o zadnym marnowaniu. Pamiec jest po to zeby jej uzywac w racionalny sposob. Katowanie siebie jako programisty skonczylo sie z chwila pojawienia sie wiekszych ilosci RAM,itp 2. poszukaj czegos na temat GetDIBits, nie bede podawal rozwiazania bo latwo je samemu zaimplementowac. Sprawa jest prosta, jesli masz jakis kontekst pobierasz jego "pixelki" potem robisz sobie z mini co dusza zapragnie, mozesz je wyrysowac na powrot zaden problem. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Marzec 19, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 19, 2019 Bezposredniej funkcji do zrzutu okna o nieregularnych ksztaltach to raczej nie ma. Natomiast aby zrzucic caly, badz czesc ekranu wystarcza Ci funkcje (delphi): var width, height,x,y: integer; dc:hDC; bm:hBitmap; begin width := 50; height := 100; //wysokosc i szerokosc zrzutu kawalka ekranu x=5; y=20; //skad dc:=CreateComaptibleDC(GetDC(0)); bm:=CreateCompatibleBitmap(GetDC(0),width,height); BitBlt(dc,0,0,width,height,GetDC(0),x,y,SRCCOPY); //tutaj mozesz obsluzyc uchwyt bm (bitmapy z rzutem ekranu), np. zapisac do pliku DeleteDC(dc); DeleteObject(bm); end; Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Randal Napisano Marzec 24, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 24, 2019 Ok, jesli sie nie da w locie fontami zonglowac, to chcialbym zrobic tak: 1. Odczytac wszystkie parametry istniejacego fonta. 2. Zmienic kilka paramsow. 3. Zniszczyc istniejacy font. 4. Utworzyc nowy font. Mam problemy z pkt 1 i 2. W ogole fonty to moja pieta achillesowa :( Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aberration Napisano Marzec 27, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 27, 2019 Ad1. LOGFONT info; HFONT yourfont; GetObject(yourfont,sizeof(info),&info); DestroyObject(yourfont); info.twój_parametr_co_chcesz_zmieńć = jego_nowa_wartość; yourfont = CreateFontIndirect(&info); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts