Skocz do zawartości

MDI - zmiana rozmiaru okna

Recommended Posts

Napisano

Witam,
mam okna MDI i w oknach dzieci tworze sobie kontrolki, aby one byly na caly rozmiar okna musze dac w komunikacie WM_SIZE:

MoveWindow (hwnd, 5, 1, LOWORD (lParam)-5, HIWORD (lParam), TRUE) ;

i mam problem, poniewaz gdy dodam ta linijke to po maksymalizacji okna dziecka, nie pojawiaja mi sie ikonki z title bar kolo menu.

Czy mozna w jakis inny sposob ustawic rozmiary kontrolki aby byla zawsze wedlug rozmiarow okna ?

Napisano

W poprzednim poscie podalem jak rozwiazalem, a w tym wydwalo mi sie mniej konieczne bo nie rozwiazalem tego tak jak powinno byc, a raczej na swoj sposob i wyglada to troche inaczej.
Ale zrobilem tak, ze sam ustawilem rozmiary okna podczas jego maksymalizacji i okno jest w obszarze pod menu razem ze swoim title barem. Prawidlowo powinno wygladac to chyba tak, ze title bar z okna dziecka laczy sie z glownym.

pozdrowienia

Napisano

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twój problem. Jeżeli chodziło Ci o maksymalizację okna-dziecka w okienku MDI to służy do tego komunikat WM_MDIMAXIMIZE.

A tak off-topic jeszcze to nie skarżcie się, że nikt nie odpowiedział na Wasz post (zwłaszcza jeżeli wisi on dopiero 8 godzin) - nie każdy odwiedza forum regularnie/ma stału dostęp do netu. Czasmi też wina może leżeć po stronie źle sformułowanego pytania, więc jeżeli od dłuższego czasu nikt nie odpowiada, a bardzo zależy wam na odpowiedzi spróbójcie je przeformułować - uczynić bardziej zrozumiałym.