Mothership Napisano Styczeń 25, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 25, 2019 Czy istnieje funkcja, ktora mozna uzyskac sciezke programu, ktory wywoluje ta funkcje? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Styczeń 25, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 25, 2019 O mother. Xorek, zrozumial bym, gdybys byl nowym forumowiczem. Odpowiedz znajdziesz na tym forum, ale chociarz poszukaj. A jezeli nie znajdziesz, to pinolec juz pisal o tym. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mothership Napisano Styczeń 25, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 25, 2019 Jakos mi umknelo (dla tych ktorzy tez zapomnieli) DWORD GetModuleFileName( HMODULE hModule, // handle to module to find filename for LPTSTR lpFilename, // pointer to buffer for module path DWORD nSize // size of buffer, in characters ); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sleeppower Napisano Sierpień 3, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 3, 2019 Nie chciałem pisać nowego tematu a mam problem związany z tym: Mianowicie, chciałbym pobrać nazwę tylko pliku wykonywalnego bez ścieżki i za bardzo nie wiem jak to zrobić Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quirk Napisano Sierpień 3, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 3, 2019 obetnij wszystko do ostatniego '\' i powinno byc git Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trace Napisano Sierpień 3, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 3, 2019 Możesz też to zrobić tak: char pszBuffer[] = "C:\Cos tam\Cos tam2\Cos tam3\pliczek.cpp"; char * pName = PathFindFileName(pszBuffer); lub aby mieć nazwę w osobnym buforze: char pszBuffer[] = "C:\Cos tam\Cos tam2\Cos tam3\pliczek.cpp"; char pszName[256]; lstrcpy(pszName, PathFindFileName(pszBuffer)); Deklaracja funkcji PathFindFileName znajduje się w pliku Shlwapi.h. Można tam też znaleźć dużo więcej ciekawych funkcji do operacji na sieżkach. Po więcej odsyłam do MSDN :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Sierpień 3, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 3, 2019 Witaj! Istnieje również funkcja, która to wykonuje i wcale nie trzeba dołączać inny plików nagłówkowych...tylko windows.h oczywiśćie: char szPath [ ] = "C:\\Moje Dokumenty\\Plik.exe" ; char szFileName [255] ; GetFileTitle(szPath, szFileName, 255) ; Pierwszy parametr to ścieżka, drugi to bufor na nazwę pliku, który funkcja wyłuska no i trzeci wielkość tego buforka... Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sleeppower Napisano Sierpień 4, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 4, 2019 Dzięki wsyzstkim za odpowiedź :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts