Nemo Napisano Styczeń 17, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 17, 2019 Proktor napisał: Jak (korzystając z WinAPI) można uzyskać ścieżkę do pliku (bez nazwy pliku czyli np. "c:\windows\") znając ścieżkę wraz z nazwą pliku (np. "c:\windows\win.ini"). Bierzesz tego stringa i sprawdzasz znak po znaku od tylu az natrafisz na "\" i wtedy kopiujesz sobie wszystko od poczatku az do tego znaku (oczywisice bez niego). Proktor napisał: Jak uzyskać ścieżkę do programu (tego który piszę). Mozna to wyciagnac z parametrów głównej funkcji programu WinMain ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Styczeń 17, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 17, 2019 Różne fajne operacje na stringach będących ścieżkami do pliku oferuje biblioteka Shlwapi.dll. Można je łatwo znależć w MSDNie, gdyż zaczynają się "prefiksem" Path. Na przykład funkcja: BOOL PathRemoveFileSpec( LPTSTR pszPath ); która jest odpowiedzią na Twój post. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Styczeń 17, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 17, 2019 Natomiast w delphi do tego mamy odpowiedni modol o nazwie systutils a w nim z kolei funkcje: ExtractFilePath(); ExtractFileExt(); ExtractFileDir(); ExtractFileName(); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cielak Napisano Wrzesień 29, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 29, 2019 Mam pytanie odnoscie Shlwapi.dll. bo pisze pod DevC++ i tam nie ma takiej biblioteko. Gdzie mozna ja znalezc, any dzialala pod Dev C++ Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trace Napisano Wrzesień 29, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 29, 2019 Hehe... Poszukaj w C:\Windows\System, albo C:\Windows\System32 ;) Jest to biblioteka dostarczana razem z systemem windows, więc nie musisz martwić sięo rozpowszechnianie jej razem z kopią swojego programu. Aby korzystać z jej dobrodziejstw w Devie (5.0 Beta) wystarczy dodać: #include <shlwapi.h> I zlinkować program z biblioteką libshlwapi.a (w katalogu Dec\lib). I będzie działać (myślę, że w Dev4 i każdym innym kompilatorze robi sie to tak samo). Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cielak Napisano Wrzesień 29, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 29, 2019 Kurcze mam DevC++4 i nie mam tych plików tzn shlwapi.h i libshlwapi.a Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasza Napisano Wrzesień 29, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 29, 2019 Hahaha chwilka poszukiwan na:www.google.pl i mamy wyniki: 1. https://www.cs.colorado.edu/~main/cs1300/include/shlwapi.h 2.https://www.cs.colorado.edu/~main/cs1300/lib/libshlwapi.a :P Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cielak Napisano Wrzesień 30, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 30, 2019 Dzięki teraz wszystko jest w porządku. :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cielak Napisano Październik 1, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 1, 2019 A jednak nie jest wszystko OK Program się kompiluje owszem ale gdy uruchamiam pojawia sie taka wiadomosc : Nie znaleziono puntu wejścia procedury StrToIntA w bibliotece COMCTL32.DLL O co chodzi??[/img] Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts