Nemo Napisano Styczeń 17, 2019 Autor Zgłoś Napisano Styczeń 17, 2019 Proktor napisał: Jak (korzystając z WinAPI) można uzyskać ścieżkę do pliku (bez nazwy pliku czyli np. "c:\windows\") znając ścieżkę wraz z nazwą pliku (np. "c:\windows\win.ini"). Bierzesz tego stringa i sprawdzasz znak po znaku od tylu az natrafisz na "\" i wtedy kopiujesz sobie wszystko od poczatku az do tego znaku (oczywisice bez niego). Proktor napisał: Jak uzyskać ścieżkę do programu (tego który piszę). Mozna to wyciagnac z parametrów głównej funkcji programu WinMain ;) Cytuj
Aspect Napisano Styczeń 17, 2019 Zgłoś Napisano Styczeń 17, 2019 Różne fajne operacje na stringach będących ścieżkami do pliku oferuje biblioteka Shlwapi.dll. Można je łatwo znależć w MSDNie, gdyż zaczynają się "prefiksem" Path. Na przykład funkcja: BOOL PathRemoveFileSpec( LPTSTR pszPath ); która jest odpowiedzią na Twój post. Cytuj
Omega Napisano Styczeń 17, 2019 Zgłoś Napisano Styczeń 17, 2019 Natomiast w delphi do tego mamy odpowiedni modol o nazwie systutils a w nim z kolei funkcje: ExtractFilePath(); ExtractFileExt(); ExtractFileDir(); ExtractFileName(); Cytuj
Cielak Napisano Wrzesień 29, 2019 Zgłoś Napisano Wrzesień 29, 2019 Mam pytanie odnoscie Shlwapi.dll. bo pisze pod DevC++ i tam nie ma takiej biblioteko. Gdzie mozna ja znalezc, any dzialala pod Dev C++ Cytuj
Trace Napisano Wrzesień 29, 2019 Zgłoś Napisano Wrzesień 29, 2019 Hehe... Poszukaj w C:\Windows\System, albo C:\Windows\System32 ;) Jest to biblioteka dostarczana razem z systemem windows, więc nie musisz martwić sięo rozpowszechnianie jej razem z kopią swojego programu. Aby korzystać z jej dobrodziejstw w Devie (5.0 Beta) wystarczy dodać: #include <shlwapi.h> I zlinkować program z biblioteką libshlwapi.a (w katalogu Dec\lib). I będzie działać (myślę, że w Dev4 i każdym innym kompilatorze robi sie to tak samo). Cytuj
Cielak Napisano Wrzesień 29, 2019 Zgłoś Napisano Wrzesień 29, 2019 Kurcze mam DevC++4 i nie mam tych plików tzn shlwapi.h i libshlwapi.a Cytuj
Sasza Napisano Wrzesień 29, 2019 Zgłoś Napisano Wrzesień 29, 2019 Hahaha chwilka poszukiwan na:www.google.pl i mamy wyniki: 1. https://www.cs.colorado.edu/~main/cs1300/include/shlwapi.h 2.https://www.cs.colorado.edu/~main/cs1300/lib/libshlwapi.a :P Pozdrawiam Cytuj
Cielak Napisano Wrzesień 30, 2019 Zgłoś Napisano Wrzesień 30, 2019 Dzięki teraz wszystko jest w porządku. :D Cytuj
Cielak Napisano Październik 1, 2019 Zgłoś Napisano Październik 1, 2019 A jednak nie jest wszystko OK Program się kompiluje owszem ale gdy uruchamiam pojawia sie taka wiadomosc : Nie znaleziono puntu wejścia procedury StrToIntA w bibliotece COMCTL32.DLL O co chodzi??[/img] Cytuj
Recommended Posts