Trust Napisano Grudzień 21, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 21, 2018 Yo 4 all ! mam se taki problemik. bo zaczynam zabawe z winapi i nie wiem jakom funkcją zmienia sie rozdzielczość ekranu(prosze o kod w c++ i z wyjaśnieniami :) plis) Pozdro 4 all i dzieki za ewentualnom pomoc :) www.rufek-zone.prv.pl Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Grudzień 21, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 21, 2018 ale w delphi: var Mode:TDeviceMode; S:String; begin with Mode do begin dmSize:=SizeOf(Mode); dmBitsPerPel:=16; dmPelsWidth:=800; dmPelsHeight:=600; dmFields:=DM_PELSWIDTH+DM_PELSHEIGHT; end; case ChangeDisplaySettings(Mode,0)of DISP_CHANGE_SUCCESSFUL:S:='Operacja przebiegła pomyślnie'; DISP_CHANGE_RESTART:S:='Aby zmiany odniosły skutek należy zrestartować systi'; DISP_CHANGE_BADFLAGS:S:='Błędne pole dmFields'; DISP_CHANGE_FAILED:S:='Błąd podczas ustawiania trybu'; DISP_CHANGE_BADMODE:S:='Ten tryb nie jest obsługiwany'; DISP_CHANGE_NOTUPDATED:S:='Rejestr nie został zaktualizowany'; else S:='Nieznany kod wyniku'; end; czyli funkcja ChangeDisplaySettings Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trust Napisano Grudzień 21, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 21, 2018 ale mi nie chodzilo o delphi :( (ale moze sie kiedys przyda) błagam kogoś o pomoc!!!! [/quote] Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Grudzień 21, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 21, 2018 Ja nie mam pojęcia o C++, ale mogę ci powiedzieć że case to w C++ switch, a begin..end; to {..} Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Grudzień 22, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 22, 2018 Tu nawet nie chodzi o różnice języków - WinAPI jest takie same w Delphi jak w C/C++. Twardy dał pełną odpowiedź na pytanie RUFK4 ;-) na końcu swojego postu: Twardy napisał: czyli funkcja ChangeDisplaySettings Wystarczyło tylko poszukać informacji jej temat w Googlach lub MSDNie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kid Napisano Grudzień 22, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 22, 2018 Aby zmienić rozdzielczość: DEVMODE dm; memset (&dm, 0, sizeof (dm)); dm.dmSize = sizeof (dm); dm.dmPelsWidth = width; dm.dmPelsHeight = height; dm.dmBitsPerPel = bits; dm.dmFields = DM_BITSPERPEL | DM_PELSWIDTH | DM_PELSHEIGHT; ChangeDisplaySettings (&dm, CDS_FULLSCREEN); Gdzie 'width i height' to rozdzielczość 'bits' to ilość kolorów np. wartość 24 to: 24bity a nie 24 kolory Aby przywrócić oryginalne ustawienia: ChangeDisplaySettings (NULL, 0); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trust Napisano Grudzień 23, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 23, 2018 wiecie wielkie dzięki za pomoc ale mi i tak wywala błąd!!: In function `LRESULT Petla_Komunikatow(HWND__ *, unsigned int, unsigned int, long int)': `CDS_FULLSCREEN' undeclared (first use this function) (Each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in.) prosze was bardzo niech mi ktos caly progs napisze ale tak by kompilowal sie w dev-c++ prosze was bardzo musze to jakos zrobic i sie nauczyc a tu najlatwiej z wami Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kid Napisano Grudzień 23, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 23, 2018 zaqmiast CDS_FULLSCREEN wstaw 0 i też będzie chodzić u mnie tak było bo to przykład z OpenGL-a Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trust Napisano Grudzień 23, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 23, 2018 dzięki!!! działa!!! www.rufek-zone.prv.pl Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts