Riddle Napisano Grudzień 17, 2018 Autor Zgłoś Napisano Grudzień 17, 2018 W którym miejscu trzeba napisać funkcje, która by wyświetlała tekst w oknie typu CHILD????? Cytuj
Quirk Napisano Grudzień 17, 2018 Zgłoś Napisano Grudzień 17, 2018 Moze sie myle ale zasadniczo wszystko co masz na formie to sa okna typu CHILD, a to gdzie napiszesz funkcje nie gra roli. Bardziej liczy sie to jak ta funkcja wyglada i do czego sie odwoluje Cytuj
Aspect Napisano Grudzień 18, 2018 Zgłoś Napisano Grudzień 18, 2018 Trochę nieprecyzyjnie zadałeś pytanie i w sumie nie wiadomo czy chodzi Ci o: 1. Narysowanie tego tekstu na jakiejś kontrolce w jej komunikacie WM_PAINT - w tym przypadku musialbyś subclassować kontrolkę i obsłużyć w jej funkcji obsługi ten komunikat. 2. Spowodować zmianę tekstu kontrolki dziecka (np. editboxa - jego zawartość to jakby tytul jego okienka), co spowoduje wypisanie się na niej tekstu - w tym przypadku musisz wysłać do niej komunikat WM_SETTEXT 3. O coś innego - w tym przypadku to ja nie wiem ;-) Cytuj
Riddle Napisano Grudzień 19, 2018 Autor Zgłoś Napisano Grudzień 19, 2018 Z precyzuje pytanie.... Mam główne okno oparte na klasie WNDCLASSEX. W funkcji powrotnej w WM_INITDIALOG tworze okno typu "edit". I w jaki sposób można narysować na nim text, używając funkcji textout, albo drawtext?? Cytuj
Aspect Napisano Grudzień 19, 2018 Zgłoś Napisano Grudzień 19, 2018 Jeżeli chcesz koniecznie rysować w kontrolce Edit funkcjami textout lub drawtext (choc nie wiem czemu, ta kontrolka obsługuje wyświetlanie tekstu sama - ja bym wysłał do niej WM_SETTEXT), to odpowiedzią na Twoje pytanie jest punkt pierwszy mojego poprzedniego posta. :) Cytuj
Nemo Napisano Grudzień 20, 2018 Zgłoś Napisano Grudzień 20, 2018 Wedlug mnie mozesz to zrobic tak jak w innych oknach. Najpierw pobierasz kontekst graficzny tego EDITa no i sprawa jest juz prosta - rysujesz na tym kontekscie :) HDC hdcEDITa = GetDC(hwdnEDITa); TextOut(hdcEDITa, ...); ReleaseDC(hwdnEDITa, hdcEDITa); Cytuj
Recommended Posts