Skocz do zawartości

Obsluga ListBox'a

Recommended Posts

Napisano

No wiec mam dwa pytania zwiazane z ListBoxem:
1.Stworzylem sobie takiego ListBoxa , dodaje do niego kilka wpisow i chcialbym by po kliknieciu na jeden z wpisow w tym listboxie cos sie wydarzylo- np. w labelku obok pojawil sie numer kliknietego wpisu. No i niestety nie wiem jak przechwycic to 'klikniecie' na wpis...
2.Mam 3 listboxy obok siebie z taka sama iloscia wpisow i chciabym by gdy w jednym suwak zostanie przesuniety w pozostalych przesunal sie dokladnie o tyle samo. Gdzies kiedys widzialem cos podobnego, ale teraz jakos niestety nie moge tego odszukac...
Prosilbym o pomoc

Napisano

1. Musisz nadac mu styl LBS_NOTIFY i wtedy w WM_COMMAND listbox bedzie przekazywal reakcje zmiany zaznaczenia poprzez LBN_SELCHANGE. Oczywiscie nie przekarze mumeru wpisu. Musisz wtedy sam pobrac informacje poprzez SendMessage ze stala LB_GETCURSEL.

Napisano

dodalem ten styl no i w kodzie mam cos takiego:

case Msg of:
{...}
WM_COMMAND:
    case wPar of
     LBN_SELCHANGE:begin
        {...}
       end;
     0:begin 
       {...}
       end;
     1:begin 
        {...}
       end;
{...}

No i przy probie kompilowania tego wywala mi blad w linii '1:begin' o tresci "Duplicate case label". Co jest zle?

Napisano

Co do suwaka to chyba jedyny sposob to Subclassing. Wtedy będziesz mógł odbierać komunikaty suwaka i wysłać komunikaty do innych suwaków. Ale dokładnie to nie wiem jak to zorbic ;) No ale mysle ze w tym kierunku trzeba cos kombinowac.