Trace Napisano Listopad 19, 2018 Autor Zgłoś Napisano Listopad 19, 2018 Jak ze scieżki np: c:\moje dokumenty\folder1\folder2\folder3\dokumnent.txt zrobić coś w stylu c:\moje dokumenty\...\dokument.txt Chodzi mi o to, żeby w menu zrobić listę ostatnio otwieranych plików , a nie chcę, aby mi ta scieżka zajmowała pół ekranu :). Myślałem nad podaneim samej nazwy pliku (GetFileTitle), ale wolałbym zrobić to tak, jak jest w wordzie (czyli wstawieniem \...\) Cytuj
Complex Napisano Listopad 20, 2018 Zgłoś Napisano Listopad 20, 2018 To chyba bardziej pytanie z C/C++ ale niech bedzie. Nie spotkalem sie z gotową funkcją do robienia tego ;) bo pewnie i nie ma. Przeszukaj string w poszukiwaniu "/" i wycinaj to co Ci jest niepotrzebne. Mozesz przyjąć na wstępie, że bedziesz wywalal wszystko co sie znajduje po 2 / i wstawial to co jest po ostatnim / Albo pobawisz sie w bardziej zaawansoawny algorytm. Nie bede Cie pozbawiał satysfakcji z rozwiązania problemu. Jak bedziesz mial kłopoty z tym to wal smiało. powodzenia Cytuj
Nemo Napisano Listopad 20, 2018 Zgłoś Napisano Listopad 20, 2018 Nie jestem pewien czy w WinAPI bylo takei cos ale napewno takei cos bylo w Delphim ;) ale nei pamietam jak sie ta funkcja nazywala. Cytuj
Aspect Napisano Listopad 20, 2018 Zgłoś Napisano Listopad 20, 2018 Skrócenie ścieżki do żądanej długości w pixelach: BOOL PathCompactPath( HDC hDC, //kontekst urządzenia, na którym ma byc "wyrysowana" scieżka (potrzebny, żeby odczytać rozmiar czcionki) LPTSTR lpszPath, //tekst do skrócenia, tutaj znajdzie się też wynik UINT dx //żądana długość tekstu w pixelach ); Skrócenie ścieżki do żądanej ilości znaków: BOOL PathCompactPathEx( LPTSTR pszOut, //bufor wyjściowy LPCTSTR pszSrc, //bufor wejściowy UINT cchMax, //maksymalna żądana długość ciągu DWORD dwFlags //wartosc nie uzywana ); Obie funkcje w bibliotece Shlwapi.dll w wersji 4.71 i wyższych. Cytuj
Recommended Posts