Skocz do zawartości

C++ include pascal or flash

Recommended Posts

Napisano

Na poczatek uzywam kompilator VC++ .NET M$

1. Mam pytanie czy wie ktos jak zalaczyc zrodlo z pascala do projektu w C++, by dzialalo? jest mzoe jakas biblioteka co zamienia? czy uzywa z zewnatrz?

2. Czy wie ktos jak zrobic "wirtualny tunel" ;) by polaczyc exeka w C++ z exekiem w pascalu jagby z 2 programow jeden spolpraca... i takie np z flashem tez bo kumpel napisal.

Bardzo bylbym wdzieczny za pomoc bo chce stworzyc grupke na razie "lamerskich powiedzmy" ludzi lecz czesc programuejw pascalu ja w C++ pascala znam tyle o ile a chcielibysmy tworzyc jeden program projekt w 2 jezykach na raz ;)

Napisano

Jeśli chodzi ci o Pascala(a nie delphi) to lepiej daj sobie z nim spokój, jest 16bitowy i generuje kod pod dosa.
Ad1. Kodu w pascalu kompilator c++ ci nie skompiluje co jest chyba oczywiste. Ale była jakaś bibloteka która to zamianiała tylko nie pamiętam nazwy.
Ad2. Musisz skompilować pliki do np. *.obj i potem połączyć wszystkie jakimś linkerem. Jednak wątpie czy to będzie działać. Pascal odkłada odwrotnie parametry funkcji na stos niż c++,a poza tym musiał byś używać jakiegoś starego kompilatora c pod dosa.

Napisano

Delphi to już lepiej :) ale wciąż odkłada odwrotnie parametry na stos. Jak byś chciał korzystać z tych samych funkcji w delphi i c to trzeba by było zadeklarować je jakoś tak
void pascal funkcja(int a);
Poza tym lepiej skompilować wszystko do dll-a i to ma nawet szansę zadziałać.

Napisano

Jesli chodzi o dll, nie wie mjak zalaczyc i uzyc w prjekcie nie wiem jak stworzyc (nie znam funkcji "komend" ) niestety ;] chyba ze amsz ochote napisz male zrodlo pokazujace podstawy napsiania dll-ki ;) i zalaczenia + uzycia jej w aplikacji ;)