Law Napisano Wrzesień 14, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 14, 2018 Jakie polecenie w C++ jest odpowiednikiem funkcji SizeOf(), które zwraca długość tablicy? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Wrzesień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 15, 2018 Odpowiednikiem SizeOf w C++ jest sizeof(OBIEKT). OBIEKT to obiekt, którego chcemy poznać wielkość. I wazna rzecz. C++ rozróżnia wielkość liter wieć sizeof musisz pisać z małej litery. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Wrzesień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 15, 2018 Taka jedna mala uwaga. sizeof nie zwroci Ci rozmiaru tablicy. char text[255]; size = sizeof(text); //zwroci rozmiar wskaznika size = sizeof(text[1]); //zwroci rozmiar char pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freak Napisano Wrzesień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 15, 2018 Taka jedna mala uwaga. sizeof nie zwroci Ci rozmiaru tablicy. char text[255]; size = sizeof(text); //zwroci rozmiar wskaznika Pinolec nie wiem co ty masz za kompilator ale sizeof powinien zwrócić rozmiar tablicy :) .Tak sobie(z nudów) sprawdziłem #include <stdio.h> int main() { char tekst[255]; printf("%d",sizeof(tekst)); return 0; } i wyszło 255 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Wrzesień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 15, 2018 Tylko Cie sprawdzalem :P A tak powaznie to przekombinowalem. Tablice tworzone normalnie to znaczy nie dynamicznie zwracaja rzeczywiscie prawidlowy rozmiar. Oczywisie przyznaje sie do błedu. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Wrzesień 16, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 16, 2018 Tnx all za poradę. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Visage Napisano Październik 12, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 12, 2018 Z tego co ja wiem to wielkosc tablicy sprawdza sie tak: char * strBuffer = new char [100]; int iSize = sizeof(strBuffer) / sizeof(char); // lub int iSize = sizeof(strBuffer) / sizeof(strBuffer[0]); Zawsze zwraca odpowiedni rozmiar ;] Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts