Umbrage Napisano Wrzesień 12, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 12, 2018 Witam. Mógłby ktoś wysłać kawałek kodu, który dodawałby program do autostartu? Wiem o HKEY_CURRENT_USER, SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run i przeczytałem artykuł o dodawaniu do rejestru, ale boję się powiązać wszystko w jedno, bo na rejestrze bawić się nie powinno. Poza tym nie bardzo wiem, jak uzyskać ścieżkę uruchomionego programu. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Wrzesień 12, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 12, 2018 Spoko, nie bój się, ja jestem z natury destruktorem i jeszcze nic w rejestrze nie nagrzebałem. A jeśli chodzi o ścieżkę pliku to zwraca ją chyba funkcja ParamStr(0); Kawałku kodu ci nie dam bo ja jestem z Delphi, a tobie pewnie chodzi o C++. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Wrzesień 12, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 12, 2018 W delphi wygladalo by to tak. Wszystkie funkcje tutaj uzyte sa tylko funkcjami api, dlatego mozna dosyc latwo je przeksztalcic na kod w c++. program f; uses windows; var key:HKEY; P:array[0..512]of char; begin GetModuleFileName(0,P,SizeOf(P)); //GetModuleFileName zwraca nazwe naszego programu. Standardowa funkcja WinAPI If RegOpenKeyEx(HKEY_CURRENT_USER,'SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run', 0, KEY_ALL_ACCESS, Key)=ERROR_SUCCESS then begin If RegSetValueEx(Key,'moj_program',0,REG_SZ,@P,SizeOf(P))=ERROR_SUCCESS then ; //Tutaj mozesz pociągną kod w momencie kiedy udalo sie dodac wartosc do run w rejestrze RegCloseKey(Key); End; end. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umbrage Napisano Wrzesień 16, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 16, 2018 Udało mi się dodać do autostartu, jednak po wczytaniu program nie widzi swoich konfigów. Domyślam się, że nie jest ustawiona poprawna ścieżka i że trzeba ją ustawić ręcznie. Jest też problem przy wyjściu, bo program się wiesza - czyżby i tutaj czegoś zabrakło? Oczywiście przy normalnym odpaleniu wymienione błędy nie wystepują. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts