Skocz do zawartości

DevC++ Release

Recommended Posts

Napisano

W VisualC++ jest opcja kompilowania Debug i Release. I wiem ze jak uzywam Release to EXEk mniej zajmuje. W DevC++ nie zauwazylem zeby mozna bylo wybrac takak opcje.
Wiec jak ktos wie jak odchodzic EXEka w DevC++ to prosze napisac. Bo jak skompilowlame zwykle okienko w WinAPI to mi EXEk zajmuje 99KB :o

Napisano

Kompilacja Release nie jest tylko i wyłącznei odchudzoną wersją Debug. Wersja Debug jest większa dlatego, że zawiera dodatkowe informacje pozwalające łatwiej znaleźć błąd w fazie tworzenia aplikacji (asercje i inne pierdoły), a nie dlatego, ze jest niezoptymalizowana (w sensie nieodchudzona). Dev C++ nie generuje wersji Debug (w sensie takim jak wyżej ;-) ), gdyż jest to dość proste środowisko, on generuje od razu wersje Release ;-). A rozmiar 99kB to i tak jest nieduży w porównaniu np. do szkieletowej aplikacji MFC z dolinkowanimi statycznie bibliotekami (16MB).

Napisano

No to troche kijowy ten kompilatorek. Ale i tak mnie EXEk zajmuje niz w Delphim :D

A co do 16MB to masakra - ja nigdy jeszcze nie zrobilem exeka ktory tyle by zajmowal - nie liczac tych ktore mialy cos w zasobach