Skocz do zawartości

CreateDialogParam i ostatni parametr

Recommended Posts

Napisano

witam

mam w zasobach okno dialogowe oparte na mojej klasie

okno tworze funkcja CreateDialogParam() i jako ostatni parametr podaje wskaznik do pewnej struktury

normalnie podczas tworzenia okna dialogowego (nie opartego na wlasnej klasie) mozna ostatni parametr odczytac po odebraniu WM_INITDIALOG z lParam

w okna opartych na wlasnej klasie okno nie dostaje tego komunikatu tylko WM_CREATE
razem z tym komunikatem dostaje wskaznik na CREATESTRUCT
gdzie jedym z pol jest lpCreateParams - i jak rozumiem powinien on miec moj wskaznik ... problem w tym ze nie ma

zatem czy mozna w opisanym problemie przekazac wskaznik i pozniej podczas tworzenia okna go odczytac?

pozzdrawiam

Napisano

Widocznie się poprostu nie da. Parametr ten zwraca jakieś informacje, ale jakie to sam nie wiem. A nie możesz poprostu ustawić jakąś zmienną globalną przed createwindowex i w komunikacie WM_CREATE wykorzystać ją?

• 2 weeks later...
Napisano

Zostawmy komunkaty standardowe gdzie ich miejsce. Jeżeli już wysłać samemu komunikat to utworzyć poprostu nowy komunikat, np:

WM_KOMUNIKAT = WM_USER + 123

i wysłać SendMessage(Okno,WM_KOMUNIKAT,0,MojeDane) lub postmessage (bez kolejki)

Chociarz równie dobrze mojedane można umieścić w wparam