Skocz do zawartości

Własny Tray :D

Recommended Posts

Napisano

Chciałbym napisać taki program który będzie udawał Tray'a. Nie wiem jak się do tego zabrać więc jak ktoś ma pomysł to chetnie poczytam. A jeśli nikt nie ma pomysłu to mam drugie pytanie, a raczej pomysł tylko nei wiem jak się za niego wziaść. Pomysł wygląda tak:
- moje programy które się uruchamiaja sprawdzają czy moj program "tray" jest uruchomiony - tylko nei wiem jak sprawdzić czy jest uruchomiony no i jak już sprawdzi to jak ma dać znać programowi "tray" że on istnieje - tzn jak przesłać do niego jakieś dane (może użyć tego HGLOBAL - ale nei mam o tym pojęcia)
- lub mój program jakaś konkretną komórke pamięci, która przechowywała by uchwyt do okna porgramu "tray", a znając uchyt programu można by było wysyłać już komunikaty odpowiednie (np zdefiniowane przezemnie) do programu "tray".

czekam na odpowiedź
pozdrowienia

Napisano

NO o tym tezm myslalem ale to raczej mnei nie zadowala.
NO kurde napewno jest cos co pozwala przeslac w jaksi sposb do innej aplikacji 4BAJTY uchytu okna :>

Napisano

Możesz zrobić tak ,że ten twój program "tray" bedzie odszukiwany poprzez FindWindow. A następnie programy ,które będą odpalane mogą się z nim komunikować za pomocą komunikatu WM_COPYDATA. Dzięki temu komunikatowi będą mogły przesłać swój uchwyt + dodatkowe dane. Twój program "tray" obsługująć ten komunikat będzie mógł u siebie w jakiś sposób rejestrować te wszystkie programy i rozsyłać odpowiednie komunikaty...