Gucio Napisano Czerwiec 11, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2018 OK. Dziwny mam problem, a rozwiązanie jeśli jest to jest zapewne bardzo proste. Mianowicie piszę jak można się domyślić programik w WinAPI, ale chciałbym aby miał możliwość wykonania pewnych funkcji również z poziomu DOS'u i jego klonów. Jak ktoś nie wie o co mi chodzi to może inaczej. Ma to działać mniejwięcej jak regedit.exe - pod oknami fajne GUI, a pod DOS'em tylko najpotrzebniejsze funkcje. Mam nadzieje, że da się to zrobić. Metoda z umieszczeniem w jednym pliku main(); i WinMain(); przyniosła marne skutki. Sorry for my poor Polish :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Lipiec 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Lipiec 15, 2018 Programik, który uruchamia się w samym dosie, np. we wspomnianym Regedit.exe nazywamy stub'em. Każdy plik wykonywalny 32-bitowy (PE) czy 16 bitowy posiada takowy. Aby go wtrącić do swojego programu należy odpowiednio wpisać go do pliku definicji przed kompilacją programu wynikowego. Plik definicji musi zawierać ścieżkę do pliku wykonywalnego tylko dosowego. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Lipiec 15, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Lipiec 15, 2018 Dzieki za podpowiedz. Gdyby nie okazalo sie to zbyt klopotliwe czy mogl bym otrzymac jakis prosty przyklad jak to zrobic? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Lipiec 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Lipiec 15, 2018 Napewno wiesz co to jest plik definicji (*.def). Aby w nim włączyć przy kompilacji jakiś nie standardowy stub należy w tym pliku dodać linię: STUB 'MojProgramDosowy.exe' Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Lipiec 16, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Lipiec 16, 2018 Sorry za moja tepote, ale czasami mam zacmy. Thx. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flinch Napisano Sierpień 2, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 2, 2018 Próbuje użyć STUB, ale to nie działa, wyskakuje napis, że tego programu nie można uruchomić w MS-DOS. Co oznacza to ostrzeżenie przy kompilacji? Czy da się temu jakoś zaradzić? warning LNK4017: STUB statement not supported for the target platform; ignored Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Sierpień 3, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 3, 2018 Nie wiem czemu masz błędy, ale i tak nie będę wiedział bo pisze w delphi. Interesowałem sie kiedyś stubami, ale mi przeszło. I kiedyś zainstalowałem Borland C++ i z programów przykładowych (nie skompilowanych) wprowadziłem odpowiedni wpis do pliku def i kompilator c++ skompilował go tak jak zamierzałem. Opisałem to wyżej. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Sierpień 3, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 3, 2018 Ten plik def to tylko BCB obsluguje (nie widzialem nigdy takiego pliku w moich projektach)? Czy można go dodac/dolaczyc do projektu w kazdym kompilatorze? I jak sie to robi? Z gory dzieki za wyjasnienie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Sierpień 4, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 4, 2018 Napewno w delphi ich się nie uzywa (chociarz tak naprawdę to nie wiem). Ale nie jest prawdą, że tylko BCB bo i w turbo assemblerze oraz w masm32 też je widziałem. Może poszukaj coś w helpie twojego kompilatora. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts