Skocz do zawartości

Re: Czekoladowy mis Yogi ;D

Recommended Posts

Napisano
Czakol napisał:
2. zamiana z dwojkowego na 10 i 16 oraz z 10 na 2, 16 itd... (nie algorytm) raczej komenda (funkcja), z jakiegos #include

Rozumiem, ze chodzi Ci o zamiane zmiennej liczbowej (np int) na ciag znakow? Jezeli tak, to sa funkcje itoa(), itow(), ltoa(), ultoa(), ecvt(), fcvt(), gcvt()..., z stdlib.h, ktore wlasnie to robia.
Przyklad ;-) :

char szBufor[30];
int nLiczba=11;
itoa(nLiczba,szBufor,2);//zamieni na lancuch w systemie binarnym ("1011")
itoa(nLiczba,szBufor,10);//zamieni na lancuch w systemie dziesietnym ("11")
itoa(nLiczna,szBufor,16);//zamieni na lancuch w systemie szesnastkowym ("B")
itoa(nLiczna,szBufor,32);//bardzo chcialbym zobaczyc jak ta funkcja zamienia liczbe na lancuch w kodzie 32m, ale wedlug msdn jest to mozliwe

A tak prawde mowiac to sprawdzalem tylko wariant z systemem dziesietnym, wiec za inne glowy nie daje.

Napisano

Bialy jestes bogiem ;D pawlos ty tez bozkiem :P:P ;D chyba tego szukalem itoa ;]
a wiecie ze znow mi sie pytanka nasuwaja :P

• 1. wiec takie pytanie, tak jagby windows przydziela walczonemu programowi pamiec, pierwsza lepsza pusta(wolna), wiec robie tam
    char *ptr;
    ptr = 97;
    printf("%p",&ptr);
    wyjdzien jakies miejsce pamieci (literka 'a');
    no i wylancza progsa, wlanczam 30 innych, i znow ten progs, ta sama pamiec 9_9 :o jesli powininem przydzielic inna, kopiuje go 30 razy, walnczam kazda kopie wszedzie ta sama pamiec?? 9_9 :o wiec pytam sie was o co tu chodzi z ta pamiecia?
    char *ptr;
    ptr = (char *) 0x0022ff6f;
    printf("%c",*ptr);

gdzie 0022ff6f - to wlasnie ten wczesniej ptr czyli 97 lub w char literka "a", a co wychodzi nic miejsce puste (wolne), wlaczam ten pierwszy ptrogs to samo miejsce 0022ff6f potem ten moj 2gi sprawdza meisjce jest puste?? 9_9 :o Umei mi ktos pomoc, wytlumaczyc, bo ja tego nie ajrze (sprawdzalem to na: win 9x, oraz XP\NT ...

2. wie ktos, jak pobrac proste infa o kompie z ctrl + alt + del?
np: zuzycie procka, wszytk oo wlaczonych aplikacjach itp?
oraz info o kompie ogolne jaki procek, bios, ile ram jakie (czesc mam z rejeestru ale nie wszytko) a wole jednak komentkami =] moze przykladzik jakis? :P

• do INI tez sie przyda przykladzic:P mozesz wkleic hehe ;] dzienx chlopaki jeszcze raz ;]

CO do UNICODE jak to wywolac? mam na mysli jak z konsoli gownianej =] zrobic swietny text edytor? a nie ja kw buildere napisalem gdzie wszytko latwo na tacy ;]

bialy napisał:
liczbe na lancuch w kodzie 32m, ale wedlug msdn jest to mozliwe

Keee? :P kod 32m? :P msdn (cos z winda ich znowu syff) nienawdize windy, ale znow wbez niej sie nie obejdzie :P

Napisano

Co do przykładu to zamist z MSDN(bo tam oczywiście zamotali) dam proste trzy linie kodu:

WritePrivateProfileString("Sekcja1","Klucz","Wartosc","c:\\profile.ini");
WritePrivateProfileString("Sekcja1","Klucz2","Wartosc2","c:\\profile.ini");
GetPrivateProfileString("Sekcja1","Klucz","WartoscDomyslna",bufor,sizeof(bufor),"c:\\profile.ini");

Dodam ,że pliki INI to pozostałość po 16-bitowym systemie...MS zaleca rejestr do przechowywania danych związanych z aplikacją...
Co do odczytania danych z ctrl+alt+delete to pewnie też nie będzie tak prosto(czemu ty wszystko chcesz aby było prosto?? ;) ). Ale możesz sobie wylistować procesy, okna i pokna potomne za pomocą EnumProcesses,EnumWindows,EnumChildWindows.
A co się tyczy UNICODE to go się nie wywołuje(no w sumie można i tak powiedzieć)...jest to standrad ,że znak jest na 2 bajtach reprezentowany. Po prostu dajesz na początku #define UNICODE(a może już nawet nie trzeba ,gdyż pewnie to już aplikacje standardowo przymują) i używasz funkcji , które obługują 2B znaczki...np. wsprintf zamiast sprintf. Za dużo by o tym pisać....przeczytaj sobie w MSDN :-) (znów ten MS)....