Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Czakol napisał:
wiec:
1. ąęćśłóń... jakie znaki w ascii ? oraz duze litery

w obecnej chwili nie mam zielonego pojęcia..ale może sprecyzuj do czego Ci potrzebne to kody ASCII??

Czakol napisał:
2. zamiana z dwojkowego na 10 i 16 oraz z 10 na 2, 16 itd... (nie algorytm) raczej komenda (funkcja), z jakiegos #include

Oj chyba nie ma takiej funkcji..ale przecież pisze się ją w kilka chwil..

Czakol napisał:
3. Obsluga plikow INI, czytaj, zapisz

WritePrivateProfile*, GetProfileSection.GetPrivateProfileSection..

Czakol napisał:
4. Malutki opi, jak napisac przegladarke (np. co wyslac do polaczonego serwera, zeby odczytac glowna html, i jak ja wyswietlic (listbox, moze co innego :/)

Malutki?? Oki.... poczytaj sobie o gniazdach a następnie dokumentację RFC...otwórz gniazdo , wyślij zapytanie i odczytaj to co serwer odpowie...10 minut roboty :-)

Czakol napisał:
5. :
while ((text=fgetc(plik)) != EOF ){
sum = i%4;
if(sum==0){
dane = text;
i++;
};
}
jesli plik ma 40 znakow powinno wpisac do talibcy dane [321] znaki 4 , 8 , 12 , 16 ... a wpisuje tylko pierwszy wie ktos dlaczego? ;/ i umie zrobic tak by wczytywaly sie znaki numer 4 , 8 , 12 , 16 ... z pliku :/

to i++ wywal poza if'a(ale chyba i tak bedziesz potrzebowal drugiej zmiennej do indeksowania tablicy)....o ile dobrze zrozumiałem...

Napisano
pawlos napisał:
w obecnej chwili nie mam zielonego pojęcia..ale może sprecyzuj do czego Ci potrzebne to kody ASCII??

Bo jak dam petle for do np 32221 i potem printf co kazdy znak od 1 ,2 ,3 ... 32221 wypisuje mi 256 znakow i potem od nowa az do 32221, a w ksiazce od infy mam ze np. ą ma znak chyba 301 czy jakos tak gdzie 301 drukuje mi cos z przedzialu 0 - 255, gdzie tu logika? ;] wuec szukam znaku kodu ASCII znakow polskich.

pawlos napisał:
Oj chyba nie ma takiej funkcji..ale przecież pisze się ją w kilka chwil..

Jest bo gdzies widzialem ale wlasnie nie pamietam jak to zlo, wiesz jak jest strcpy(cos,do_cos); tam bylo bla(liczba,na_liczbe) gdzie "na_liczbe" to 16 dla hexa 2 dla dwojkowego itd...

pawlos napisał:
Malutki?? Oki.... poczytaj sobie o gniazdach a następnie dokumentację RFC...otwórz gniazdo , wyślij zapytanie i odczytaj to co serwer odpowie...10 minut roboty

I tu bul nie moge z chuja zajarzyc gniazd, nie moge winsocka skapowac, z kursow zadnych,a nikt nie chce mi po polsku proste jak dla kretyna :P wytluamczyc :/

pawlos napisał:
WritePrivateProfile*, GetProfileSection.GetPrivateProfileSection..

Za INI dzieki :) ale przydlaby sie przyklad moze ;] jak uzyc sama funkcja duoz nie da w sumie ;)

Napisano

1.Co do tych znaków ascii. To pod dosem miałeś 255 znaków (co pewnie wiesz) i tam położenie polskich znaków diakrytycznych (chyba) nie było ustalone. Natomiast w windzie z UNICODE to już jest chyba ustalone,ale jak je wypisać...zaraz popatrzę i może ajkiś kod rzucę.

2.No jest funkcja strtol tam możesz wybrać bazę ,ale ona przekształca tekst przy podstawie na liczbę long. Poczytaj dokładnie w jakimś opisie na sieci.

3.

int sock,i;
hostent *host;
struct sockaddr_in gniazdo;
char buf[20000];
char dane[]="liza.umcs.lublin.pl\0";
char daneaddr[]="217.77.100.101";
unsigned long ul_addr;
int wyn;
char *wsk=buf; 
 WSAStartup(MAKEWORD(1,1),&wsaData);
        host = gethostbyname(dane);
        if (host!=NULL) {
           memcpy((char *)&gniazdo.sin_addr,host->h_addr,host->h_length);
        } else {
           cout<<WSAGetLastError();
           if ((ul_addr=inet_addr(daneaddr))!= INADDR_NONE)
           memcpy((void *)&gniazdo.sin_addr,(void *)&ul_addr,sizeof(in_addr));
          /*cout<<"Nie udala sie zaminic nazwy na adres";
          getch();
          return -1;*/
          }
        sock = socket(PF_INET,SOCK_STREAM,0);
        if (sock==NULL) {
           cout<<"Nie udalo sie utworzyc gniazda";
           getch();
           return -1;
        }
        gniazdo.sin_family = AF_INET;
        gniazdo.sin_port = htons(80);
        if ((wyn=connect(sock,(struct sockaddr *)&gniazdo,sizeof(gniazdo)))!=0)
        {
          close(sock);
          cout<<"Nie udalo sie polaczyc";
          getch();
          return -1;
        }
        send(sock,"GET / HTTP/1.0\r\n\r\n",strlen("GET / HTTP/1.0\r\n\r\n"),0);
        int wsk=0;
        while ((i=recv(sock,buf,sizeof(buf),0))>0) {
          wsk+=i;
         cout<<buf;
         }
        close(sock);
        cout<<"Nic ciekawego";
        getch();
        return 0;

Mały przykład pisany na szybko ,zapewne z masą błędów ,ale pokazuje mniej więcej zasadę...oczysicie jest to zrobione na funkcjach blokujących...jak chcesz nieblokujące to będziesz musiał przerobić ;) Co do tutów to polecam ksiązkę: Pisanie programów komputerowych. Andrzej Sopala (MIKOM) - spoko książeczka.
4. Pyrzykład z INI?? Przecież w MSDN jest spoko przykładzik - chyba nie ma sensu go tutaj przekopiowywać?(a może jest) ;)