Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

A czy jest możliwość wyświetlenia standardowego drzewka do wybierania katalogów?
Jest coś podobnego w BCB i VB, ale to chyba wewnętrzne klasy tylko tych programów, bo w WinApi nie doszukałem się niestety tego.
Czy muszę sobie samemu to napisać, czy może jednak coś przeoczyłem?

Napisano
Poczytaj o Tree-View w dokumentacji.

Czy wiesz, że to tam jest, czy tylko przypuszczasz?
Pytam, bo od tego zacząłem i nie znalazłem nic za wyjątkiem wspomnienia, że służy do pokazywania hierarchicznego, np. struktury katalogów, ale żadnych konkretów. :(
Mogę sobie sam takie coś napisać, ale myślałem, że to jest standardowe okienko dialogowe, tam jak np. do odczytu/zapisu plików.

Napisano

Dzieki!
Wlasnie o te funkcje mi chodzilo. (Kiedys w poszukiwaniu jakichs funcji obslugujacych pliki, natknąłem się na nie, ale niestety zapomniałem nazw.)

pinolec napisał:
wiecej problemu może przyzsporzyć wypełnienie struktury OPENFILENAME. Poczytaj w helpie.
pozdro

A co do wypelnienia struktury. To w sciagnietym przeze mnei programie robiacym screenshoty, w pole lpstrDefExt (string zawierający domyslne rozszerzenie) autor programu ;-) wpisał: "*.bmp", a w helpie wyraznie jest napisane, zeby w tym polu znajdowaly sie tylko 3 literki rozszerzenia (bo i tak czyta tylko pierwsze 3), i zeby bron Boze nie dawac tam kropki, a tym bardziej gwiazdki. W rezultacie gdy jakis zlosliwy uzytkownik wybierze opcje "All files" i nie wpisze rozszerzenia obrazek sie nie zapisze.
Ale i tak jestem pod wielkim wrażeniem profesjonalizmu w/w programu.