Skocz do zawartości

Wygląd WinXP (w kompilatorach innych niż VC++)

Recommended Posts

Napisano

Po przeczytaniu artykułu/lekcji na temat dostosowania aplikacji do WinXP, od razu poczułem nieodpartą potrzebę aby moje programy (pisane pod Dev-Cpp) także miały taki "pienkny" wygląd ;-). Podejrzałem więc jakie zmiany zachodzą w pliku .rc po dodaniu do zasobow XMLa i okazało się, że została dodana tylko jedna (znacząca) linijka:

1                       24      DISCARDABLE     "plik.xml"

Niestety, po dodaniu jej do pliku zasobow w Dev, i skompilowaniu moje okienka dialogowe, a nawet MessageBoxy przestaly sie pojawiać.
I oto, w końcu, moje pytanie:

Czy ktoś już się tym bawił w Dev i wie może co żle zrobiłem, albo czego jeszcze nie zrobiłem?
(Od razu mowie, ze plik ma taka sama nazwe jak jest napisana w pliku zasobow, sciezka jest prawidlowa, a zawartosc pliku .xml jest IDENTYCZNA z ta w artykule. Ponadto: przy kompilacji nie wychodza zadne bledy, ani ostrzezenia, tylko po prostu po kliknieciu na pozycje menu wywolujaca dany Dialog albo MesssageBox NIC sie nei dzieje - a bez w/w linijki się działo ;-) )

Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Pozdrawaim.

Napisano

Mi sie to udało za pierwszym razem i w sumie nie zaobserwowałem żadnych problemów z MessageBox'ami. Spróbuj sciągnać najnowszą wersję DevC. Mi starsza wersja nawet nie chciała ruszyć pod XP ;)
pozdro

Napisano

Ja nazwałem plik - prog.exe.manifest
potem w pliku rc wpisałem
CREATEPROCESS_MANIFEST_RESOURCE_ID RT_MANIFEST MOVEABLE PURE "prog.exe.manifest"
i u mnie działa.

Napisano

No to chyba sie pochlastam, bo mi nei dziala ani z najnowsza wersja Dev ani z manifestami ;). Moze oprocz zwyklego dodania jednej linijki do pliku .rc cos jeszcze zrobiliscie.
Czy moglbym prosic o przykladowy programik na maila?

"Odkrylem" wlasnie ze w Dev nie trzeba nic recznei wklepywac - wystarczy tylko w opcjach projektu zaznaczyc pole "Support Windows XP Themes" i juz manifesty sie same dodaja:). Co nie zmienia faktu, ze moje dialog-boxy sa nadal niewidzialne ;).

Dobra. Doszedlem do wniosku, ze to wina mojego kompa/ustawien WinXP. Na drugim komputerze (Win95) dialog-boxy sa widoczne (ale rzeczjasna nie maja wygladu XP :)  ).