Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
mam klopoty tu, pierwsze to: linia 12, i mam pytanie jesli jest zle to jak od liczby 65-112 powiedzmy losowac obojetnie jaka liczbe? iprzypisac zmiennej "x"??

Rozumiem, że chcesz wylosować liczbę z przedziału np. 65-112?
Przyjmujac, ze a - poczatek przedzialu i b - koniec przedzialu, szukana przez Ciebie wartosc moze byc obliczona w nastepujacy sposob:

x=rand()%(b-a) + a;//rand nei pobiera zadnych parametrow, % to operacja modulo (reszta z dzielenia)

drugie yo wers 14 gdzie wczytaj to String a BCB pokazuje blad ze to int i ze nie moze inta przypisac do wav :/ gdzie wav to tablica wav[4323];

Sproboj przesunac te operacje za petle for i wywal z neij to "". Wtedy wczytaj bedzie wskaznikiem na CALY string i funkcja strcat() doda CALY string NA RAZ (a nie po kolei kazdy znak) ;-).

A jeszcze do tematu: char jest po prostu wartoscia z przedzialu 0..255, a to ze zostaje czasem wyswietlony jako literka jest juz zasluga funkcji, które to robią.

Napisano

Na poczatek napisze "WIelki Dzieki! bialy" ;)

Bialy napisał:
Sproboj przesunac te operacje za petle for i wywal z neij to "". Wtedy wczytaj bedzie wskaznikiem na CALY string i funkcja strcat() doda CALY string NA RAZ (a nie po kolei kazdy znak).

Lecz ja musze znak po znaku zeby jak widzisz odgrywal kazdy znak (chce napisac ze gdy A to gra A jak g gra g ;]

Bialy napisał:
A jeszcze do tematu: char jest po prostu wartoscia z przedzialu 0..255, a to ze zostaje czasem wyswietlony jako literka jest juz zasluga funkcji, które to robią.

nom wiem to a mam pytanie znaki ąćęś to chyba 300, 275 takie wieksze jak je wypisac w konsoli zwyklej? Czyli wszytkie znaki ASCII bo ANSI to z klawiatury tak? kurde nie wiem jak to szlo :P
i jak zmienic czcionke, w konsoli bo np jakas jest litera ktora pokazuje buzke URL="https://www.asciitable.com/" na tej stronie naprzyklad zeby wszytkie te znaki uzyskac + polskie ąćęśł...

Napisano
Czakol napisał:
Na poczatek napisze "WIelki Dzieki! bialy" ;)

He he... nie ma sprawy...;-)
A tak serio. Sorki, ze nie udalo mi sie rozwiazac Twojego problemu, ale mialem wrazenie, ze wynikiem Twojego kodu i tak bedzie dopisanie calego stringa wyniki do stringa wav.
Sproboj w takim razie dodac przed lina 14 takie dwie linijki kodu:

char* p;
p=&wczytaj;

a w linii 14 daj p zamiast wczytaj.

Mam nadzieje ze teraz udalo mi sie choc troszke pomoc Ci w rozwiazaniu problemu ;-).
Powodzenia!