Skocz do zawartości

pozycja okna - dalej problem

Recommended Posts

Napisano

Dzieki za odpowiedz ale dalej cos nie tak.Troche tez moze zle sprecyzowalem pytanie, a więc:
Mam dwa okno:okno główne nazwane OknoGl okno Zwrotnica wyswietlane jako modalne(ShowModal()). Chodzi mi o to aby okno Zwrotnica bylo wyswietlane zawsze w tym samym miajscu okna glownego.Jest tak zaraz po uruchomieniu programu.Gdy jednak przesune OknoGl, okno Zwrotnica zostaje w poprzednim miejscu.
Wpisalem cos takiego do kodu okna Zwrotnica:
RECT Okienko;
GetWindowRect(OknoGl,&Okienko);
Left = Okienko.left + 685;
Top = Okienko.top + 30;

Jeszcze jedno pytanko troche zwiazane z tym:
Wiesz moze jak zamknac okno Zwrotnica po nacisnieciu prawym klawiszem myszy.Cos chyba zwiazane z WM_RBUTTONDOWN.
Pozdrawiam

Napisano

Moj pomysl jest taki :

Robisz dwie zmienne . W nich przechowujesz aktualna pozycje okna glownego. W petli okna glownego pobierasz pozycje do tych zmiennych i jezeli rozni sie ona od poprzedniej pozycji tego okna to przestawiasz okno Zwrotnica za pomocą funkcji MoveWindow(); w pierszym argumencie podajesz hwnd Zwrotnicy, w drugim pozycje x okna glownego + 685 (Okienko.left + 685), w trzcim pozycje y okna glownego + 30 (Okienko.top + 30), w czwartym i piatym wysokosc i szerokosc Zwrotnicy, a w szóstym TRUE.

Obawiam sie czy nie zabardzo zagmatwalem . Jak cos jest niezrozumiale to mow walne wtedy kawalkiem kodu.

BTW. Pisze z nowego konta (demon zamiast d3mon), bo po wyslaniu emblematu na konto "d3mon" poźniej nie moglem sie zalogowac i pokazywalo mi komunikat, ze albo podalem nieewlasciwe dane (co jest raczej malo prawdopodobne) albo konto jest nieaktywne lub usuniete :(

Napisano

A jezeli chodzi o to zamykanie to wystarczy odebrac komunikat WM_LBUTTONDOWN lub WM_RBUTTONDOWN i wywolac PostMessage(hwnd, WM_DESTROY, 0, 0);

Np.

case WM_LBUTTONDOWN:
PostMessage(hwndZwrotnica, WM_DESTROY, 0, 0);
break;