Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,
Mam pytanie odnośnie tworzenia pokoi dla gier multiplayer. Na jakiej zasadzie to działa? W google nie mogę za wiele na ten temat znaleźć chyba uważają, że to proste i nie trzeba tego wyjaśniać. Doszedłem do tego, że generuję unikatowy adres url mniejwięcej taki /game/id. Teraz w nodzie wiem, że istnieje coś takiego /game/:id i z tego również korzystam. Dzięki czemu mam pozornie dwa osobne adresy. Jednak gdy ktoś coś zrobi pod adresem /game/1 okazuje się, że zmiany widać również pod /game/2. Chciałbym to tak wykorzystać aby jednak tych zmian nie było bo mają to być dwie osobne gry.

• 4 months later...
Napisano

Czy rozwiązanie na socketach wchodzi w rachubę? Jeśli tak to socket.io masz prosty przykład pokoi: http://socket.io/docs/rooms-and-namespaces/

Jeśli nie to nakreśl jak ma przebiegać komunikacja w ramach tych pokoi, bez tego ciężko coś więcej powiedzieć. Najwyżej tyle, że wyłapujesz wejście po adresie URL tak jak zaproponowałeś i każdego gościa wkładasz do tablicy/bazy danych np (express 4):

var guestsRoom1 = [];
var guestsRoom2 = [];
app.get('/game/:id', function(req, res) {
	if (req.params.id === '1') {
		guestsRoom1.push(req.cookies.user);
	} else if (req.params.id === '2') {
		guestsRoom2.push(req.cookies.user);
	}
	res.send('OK');
});