brigitte Napisano Luty 27, 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 27, 2016 Cześć wszystkim, package main import "fmt" func main() { var oceny []int oceny = []int{4, 5, 5, 6, 4, 5} var liczbaOcen int = len(oceny) fmt.Println(liczbaOcen) } Chciałabym zmienić typ w ocenach czyli z int na float32, wstawić oceny 4.5, 3.5 - czyli jak zmienić typ int w len na float32 w len? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mulander Napisano Luty 28, 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 28, 2016 Witam, Pytanie jest odrobinę nie doprecyzowane. W podanym przykładzie by zawrzeć liczby o typie float32 nie zmieniając wyniku liczby ocen wystarczy podmienić wystąpienia []int na []float32. Dodatkowo oceny nie musimy koniecznie deklarować osobno, można skorzystać z inferencji typu. Przykład: http://play.golang.org/p/n-RTHfCDwJ Jaki jest dokładnie cel zmiany typu? Niezależnie czy oceny będą typu []int czy []float32 to len pozostanie bez zmian, ponieważ jego wynikiem jest liczba ocen. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brigitte Napisano Luty 28, 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 28, 2016 (edytowany) Mój błąd. Potrzebowałam float32 do średniej, ale poradziłam sobie. Oto kod: package main import "fmt" func main() { var oceny []float32 oceny = []float32 {4.5, 5., 5., 6., 4.5, 5.} var suma float32 = oceny[0] + oceny[1] + oceny[2] + oceny[3] + oceny[4] + oceny[5] var liczbaOcen float32 = float32(len(oceny)) var srednia float32 srednia = suma / liczbaOcen fmt.Println("Suma: ", suma) fmt.Println("Liczba ocen: ", liczbaOcen) fmt.Println("Srednia: ",srednia) } Edytowano Luty 28, 2016 przez brigitte Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts