Urizen Napisano Kwiecień 8, 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 8, 2014 Witam. Czy ktoś mi może wyjaśnić co jest nie tak z następującym kodem: (48<mouseX && mouseX<60) && (48<mouseY && mouseY<60) ? g.fillOval(48, 48, 12, 12) : g.fillOval(50, 50, 8, 8); wiem, że to coś z koniunkcją w wyrażeniu ale o co dokładnie chodzi? Zastąpiłem to wyrażenie następującą konstrukcją: if(mouseX<60&&mouseX>48){ if(48<mouseY && mouseY<60) { g.fillOval(48, 48, 12, 12); }else g.fillOval(50, 50, 8, 8); }else g.fillOval(50, 50, 8, 8); w tym wypadku działa, choć jest mniej elegancko. I jeszcze pytanie: czy można jakoś efektywniej sprawdzić czy dana zmienna liczbowa zawiera się w danych granicach? Bo takie coś raczej nie przejdzie :D : if(48<mouse<60) {...} Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavo Napisano Listopad 1, 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano Listopad 1, 2014 Część warunkowa w Twoim wyrażeniu jest poprawna, czyli koniunkcja jest dobrze napisana. Błąd jest w składni wyrażenia, gdyż brakuje elementu, który będzie wykonany jeśli warunek nie będzie spełniony. Poprawna forma wygląda następujoco: warunek ? wyrażenie1 : wyrażenie2 Jak widzisz u Ciebie brakuje ostatniej części, jak ją dopiszesz to nie będziesz miał błędu. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts