Onyx Napisano Październik 25, 2019 Autor Zgłoś Napisano Październik 25, 2019 witam !!! czy ma ktos moze gotowa funkcje do zmiany kolorow z palety RGB np na GRB, MSVC++ WINAPI Cytuj
Surprise Napisano Październik 25, 2019 Zgłoś Napisano Październik 25, 2019 masz bitki zapisane w imageData i robisz tak: unsigned char char tempRGB ; //zmienna zamiany składowych unsigned char * imageData ; //zmienna w których masz bitmape //no i teraz petelka - zamienia składowe formatu RGB na GBR for(imageIdx = 0 ; imageIdx < bitmapInfoHeader.biSizeImage ; imageIdx+=3) { tempRGB = imageData[imageIdx] ; imageData[imageIdx] = imageData[imageIdx +2] ; imageData[imageIdx + 2] = tempRGB ; } //mam nadzieję że się nie pomyliłem :P i jest git...w biSizeImage miałem zapisany rozmiar bitmapy, tą strukturę wykorzystuje (podobnie jak zamiana z RGB na GBR) do zapisu bitmapki do pliku, myle, że też ci było do tego potrzebne... ;) pozdrawiam Cytuj
Recommended Posts