Brzdyl Napisano Wrzesień 27, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 27, 2019 Witam, czy ktoś wie co zrobić aby np. po naciśnięciu przycisku - tekst nie wstawiał się do tej samej lini tylko odrazu przechodził do następnej? Z góry dzięki za odp. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Wrzesień 28, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 28, 2019 Pewnie że się da ;) Najpierw musisz przesunąć kursor do nowej linii: int line_index = SendMessage(hEdit, EM_LINEFROMCHAR, (WPARAM) -1, 0) ; line_index++ ; int pos = SendMessage(hEdit, EM_LINEINDEX, line_index, 0) ; SendMessage(hEdit, EM_SETSEL, pos, pos) ; Komunikat EM_LINEFROMCHAR (zapomnialem go opisać w arcie..echh) zwraca na podstawie pozycji znaku numer linii w kontrolce richedit...jeśli podamy -1 wtedy zwróci nam bieżącą linię...następnie zwiększamy o jeden (możesz sprawdzać czy jest to ostania linia [EM_GETLINECOUNT i wtedy przejść do poprzedniej(--) lub pierwszej(0)). Mamy już właściwą linie...teraz wysyłamy EM_LINEINDEX i otrzymujemy nową pozycję znaku...potem tylko ustwiamy wiadomością EM_SETSEL pozycję kursora... No i wypadałoby wstawić tekst... EM_REPLACESEL fCanUndo = (BOOL) wParam ; lpszReplace = (LPCTSTR) lParam ; fCanUndo określasz czy operacja wstawiania może być cofnięta..no a lpszReplace tekst do (w naszym przypadku nie mamy zaznaczonego przedziału) wstawienia... to tyle, jeśli masz jakieś pytania to wal śmiało...coś na pewno znajdziesz w ostatnim arcie..który postaram się uzupełnić o pominięte przeze mnie infromacje...hehe wybaczcie... pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Wrzesień 28, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 28, 2019 Dobrze a jak wyglądałoby to w EditBox'ie? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Wrzesień 28, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 28, 2019 Na EditBoxie też pójdzie..tak mi się zdaje...o ile help nie kłamie ;) pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Wrzesień 29, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 29, 2019 Tak, a co z kursorem jak RichEdit ma wartość Enabled ustawioną na true? (Dzięki za wszystkie odp.) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Wrzesień 29, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 29, 2019 Jeśli richedit i wogle edit ma ustawione enabled na true to jest wszystko w porządku...nie rozumiem...znaczy, że jest aktywny, jakby miał enabled false to wtedy byłby nieaktywny...czy kod wtedy zadziała...myśle, że powinien zadziałać...ale nie jestem pewnien na 100% - sprawdź...hehe...jeśli nie chcesz żeby można było kliknąc i nic zmieniać w richedicie to ustaw flage EM_READONLY...a właściwie to nie mieszam już bo do końca nie wiem do czego ci to potrzebne i jaki chcesz osiągnąć efekt..hehe...możesz potraktować to jako pytanie..ale nie musisz... ;) pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Wrzesień 29, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 29, 2019 Chcem wyświetlić tekst w RichEdicie zamiast w Labelu. Ale do obecnego tekstu mają się dodawać nowe linijki tekstu. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Wrzesień 30, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 30, 2019 Wiesz co ja tu kombinuje a może po protu dopisać tekst ale na początku wwalić mu \n ? sprawdź to powinno zadziałac... ;) pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Wrzesień 30, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 30, 2019 Już tak próbowałem ale niestety się nie udało. Więc już nie wiem co mam zrobić... PS. Może jakiś kodzik?? :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Październik 10, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 10, 2019 Ktoś wie jakie są inne sposoby wyświetlania tekstu oprócz zwykłego Labela? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Październik 10, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 10, 2019 Zmarax...zrób tego richedita daj mu ES_READONLY i to co napisałem w pierwszym poście...będzie działać...swoją drogą zastanawiam się czy to co działa na richedicie w tym wypadku nie zadziała na zwykły edit...hmm...próbuj zmarax, próbuj ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Październik 10, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 10, 2019 Twój sposób niestety nie działa :( Nie wiem może coś źle zrobiłem... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Październik 10, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 10, 2019 Witam Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeżeli chodzi o procedurę wstawiającą tekst jako dowolną nową linię w RichEdit (w Edit też prawdopodobnie działa) to zobacz coś takiego (kod w MASM :D ): InsertText proc uses esi hEdit:HWND, LineIndex: DWORD, lpText: LPSTR LOCAL SelStart, LineLen: DWORD ;Rozmiar bufora rowny maksymalemu długości linji + 2 LOCAL Buf[1024]: BYTE LOCAL lpNewLine[3]: BYTE lea esi, lpNewLine mov dword ptr [esi], 0A0Dh ;Znaki nowej linii do buforka #13#10 .if LineIndex > 0 invoke SendMessage, hEdit, EM_LINEINDEX, LineIndex, 0 mov SelStart, eax .if eax >= 0 ;Kopiujemy wstawiany Tekst do buforka invoke lstrcpy, addr Buf, lpText ;Dołanczamy znaki nowej linii #13#10 do buforka invoke lstrcat, addr Buf, addr lpNewLine .else invoke SendMessage, hEdit, EM_LINEINDEX, LineIndex - 1, 0 mov SelStart, eax .if eax < 0 ret .endif invoke SendMessage, hEdit, EM_LINELENGTH, eax, 0 mov LineLen, eax .if eax < 0 ret .endif add SelStart, eax ;SelStart = SelStart + LineLen ;Kopiujemy znaki nowej linii #13#10 do buforka invoke lstrcpy, addr Buf, addr lpNewLine ;Dołanczamy wstawiany Tekst do buforka invoke lstrcat, addr Buf, lpText .endif invoke SendMessage, hEdit, EM_SETSEL, SelStart, SelStart invoke SendMessage, hEdit, EM_REPLACESEL, 0, addr Buf .endif ret InsertText endp Parametry: hEdit:HWND - Uchwyt RichEdit LineIndex: DWORD - Nr. linii do ktorej ma być wstaiony tekst lpText: LPSTR - Adres buforka z tekstem który ma być wstawiony Jeżeli chcesz dodać nową linię na końcu tekstu to wcześniej wysyłasz komunikat EM_GETLINECOUNT który zwraca ilosć linii w RichEdit-a więc to podstawiasz jako LineIndex A jeżeli chcesz aby RightEdit zachowywał sie jak Static (Nie można edytować, brak migającego kursora, nie można zaznaczać tekstu) to kiedyś wymyśliłem takie rozwiązanie (choć nie wiem czy najlepsze). Ustawiasz mu styl ES_READONLY i pomocą SubClassingu podmieniasz procedurę obsługi RichEdit na coś takiego: RichEditProc proc hRichEdit:DWORD,uMsg:DWORD,wParam:DWORD,lParam:DWORD .if (uMsg==WM_CHAR) || (uMsg == WM_LBUTTONDOWN) ;Wywołaj starą procedurę obsługi okna invoke CallWindowProc,lpRichEdit,hRichEdit,uMsg,wParam,lParam invoke HideCaret, hRichEdit ;Ukryj kursor sub eax, eax ;Zwroc 0 ret .elseif (uMsg == WM_SETFOCUS) || (uMsg == WM_SETCURSOR) sub eax, eax ;Zwroc 0 ret .endif ;Wywołaj starą procedurę obsługi okna invoke CallWindowProc,lpRichEdit,hRichEdit,uMsg,wParam,lParam ret RichEditProc endp Celowo nie robiłem nic przez EnableWindow ponieważ jak próbowałem ustawić na FALSE to nie mogłem zmienić koloru tła tekstu. Jeżeli jednak nie o to chodziło to sorry Pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Październik 10, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 10, 2019 Dobra więc powiem wszystkim o co mi chodzi: Chcę zrobić okno programu, a na dole umieszczony małe RichEdit na górze duży RichEdit (tak jak w Gadu-Gadu) i jak napisze coś na dole to żeby mi to wskakiwało na góre a na dole znikało :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Październik 11, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 11, 2019 Witam No to nie rozumiem w czym problem przecież napisalem jak wstawić tekst do nowej linii a z resztą chyba niema problemu ;Pobierz tekst z RighEdit invoke GetWindowText, hRichEditMaly, addr szBufText, 1024 ;Sprawdź do której linii wstawić invoke SendMessage, hRichEditDuzy, EM_GETLINECOUNT, 0, 0 ;Kod funkcji InsertText masz w moim poprzednim poście ;w eax jest numer linii d o której wstawiamy tekst ;(w tym wypadku na koniec) invoke InsertText, hRichEditDuzy, eax, addr szBufText ;Wyczyść tekst invoke SetWindowText, hRichEditMaly, NULL PS: Moja funkcja InsertText ma pewną wadę: Jeżeli w RichEdit znajduje sie już tekst wstawiony np. przez SetWindowText to na jego końcu nie ma znaków końca linii #13#10 więc przed wstawieniem tekstu trzeba wstaić te znaki na początku wstawianego tekstu. Jeżeli natomiast użyjesz InsertText na wyczyszczonym RichEdit to i czały czas za pomocą tej funkcji dokładasz nowy tekst to niema problemu :) PS2: Jeżeli cos nie działa albo nie umiesz przetłymaczyć tego na C++ to napisz spróbuję wyjaśnić o co chodzi. Bo ten kod działa sprawdziłem (przynajmniej w tekscie bez obrazków) :D Pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Październik 11, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 11, 2019 Witam ponownie Rzeczywiście ten mój pierwszy sposób jest baaardzo zły...jednak żeby wyjść z tego wszystkiego z honorem ;) zmarax masz tutaj funckje: bool WstawNowaLinia(char * tekst, HWND hEdit) { char nowalinia[255] ; int line, line_count, line_len, start ; if((tekst[0] != (char) NULL) && (hEdit)) { line_count = SendMessage(hEdit, EM_GETLINECOUNT, (WPARAM) 0, (LPARAM) 0) ; line = SendMessage(hEdit, EM_LINEINDEX, (WPARAM) (line_count - 1), (LPARAM) 0) ; line_len = SendMessage(hEdit, EM_LINELENGTH, (WPARAM) line, (LPARAM) 0) ; start = line + line_len ; SendMessage(hEdit, EM_SETSEL, start, start) ; if(line) wsprintf(nowalinia, "\n%s", tekst) ; else wsprintf(nowalinia, tekst) ; SendMessage(hEdit, EM_REPLACESEL, (WPARAM) 1, (LPARAM) nowalinia) ; return true ; } return false ; } Wyjaśnienie: Jeśli wszystko zostało prawidłowo przekazane to najpierw pobieramy sobie ilość lini, a potem (ideks jest liczony od zera ilość linie nie) za pomocą EM_LINEINDEX otrzymujemy odpowiednie współrzędne lini. Pobieramy długość tej linii i (w start) otrzymujemy pozycję ostatniego znaku w tekście..ostaniego znaku(!!!!!!!!!!)....kurde..a nie lepiej zrobić tak: bool WstawNowaLinia(char * tekst, HWND hEdit) { char nowalinia[255] ; int start ; if((tekst[0] != (char) NULL) && (hEdit)) { start = (GetWindowTextLength(hEdit) -1) ; SendMessage(hEdit, EM_SETSEL, start, start) ; if(start != -1) wsprintf(nowalinia, "\n%s", tekst) ; else wsprintf(nowalinia, tekst) ; SendMessage(hEdit, EM_REPLACESEL, (WPARAM) 1, (LPARAM) nowalinia) ; return true ; } return false ; } Pobieramy ilość tekstu i odejmuje jeden (w końcu ma być to index, liczony od 0). No a potem to już wszystko jasne... Jeśli chcesz zrobić tak jak w gg...to nie ma problemu. Ustawiasz sobie flage ES_READONLY (w gg można zaznaczać). Potem jakiś przycisk, który będzie dodawał nowe linie. Oto przykładowa obsługa zdarzenia dla takiego przycisku: char pomoc[255] ; //---- case WM_COMMAND: if(wParam == 100) //załużmy, że id tego przycisku to 100 { GetWindowText(hZdanie, pomoc, 255) ; //pobieramy sobie tekst do dodania WstawNowaLinie(pomoc, hDialog) ; //wstawiamy go do okna dialogu (tak jak w gg ;)) SetWindowText(hZdanie, "") ; //czyścimy pole do wprowadzania tekstu } break ; //---- break ; I nie wciskać kitu, że nie działa bo sprawdzałem...hehe I to tyle. Pozdrawiam ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Październik 11, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 11, 2019 No to bardzo dobrze :D Dzięki Codeguy, Kazak i pozostałym. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Październik 11, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 11, 2019 Witam Jak widzę już po problemie, codeguy rzeczywiście Twoja procedurka jest bardziej zoptymalizowana od mojej bo moja była pisana pod kątem wstawienia nowej linii w podanej linii tekstu a w tym wypadku (przy wstawianiu na końcu) rzeczywiście można prościej. Mi się też to przyda. Thanx Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Październik 18, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 18, 2019 Jest pewien problem :D Skąd mam wziąść to hDialog? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Październik 18, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 18, 2019 Witam hDialog w przykładzie to uchwyt kontrolki do której dodajesz tekst (durzego RichEdit-a) zwraca go funkcja CreateWindow lub CreateWindowEx w zależności którą funkcją tworzysz wspomnianego RichEdit-a. hZdanie to jest uchwyt kontrolki do której wpisujesz tekst Pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Październik 19, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2019 Dobrze rozumiem Cię tylko powiedz gdzie się to deklaruje? Bo u mnie pisze że nie znajduje tych zmiennych... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Październik 19, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2019 Witam Tworzysz sobie zmienne globalne i deklarujesz. #include <windows.h> // -= tu deklaracje pozostałych modółów =- // -= tu ewentualne nagłówki procedur =- // -= a tutaj deklaracje zmiennych globalnych np.: => HWND hDialog; HWND hZdanie; // -= no i dopiero dalej właśiwy kod programu =- Mam nadzieję, że teraz już wszystko jest jasne :D Podro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Październik 22, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 22, 2019 #include <winsock2.h> #include <windows.h> static TCHAR nazwa[]=TEXT("okno"); char wyslij[1000]; int ID, kom; SOCKET klient; HWND hDialog, hZdanie; bool WstawNowaLinia(char * tekst, HWND hEdit) { int line, line_count, line_len, start ; if((tekst[0] != (char) NULL) && (hEdit)) { line_count = SendMessage(hEdit, EM_GETLINECOUNT, (WPARAM) 0, (LPARAM) 0) ; line = SendMessage(hEdit, EM_LINEINDEX, (WPARAM) (line_count - 1), (LPARAM) 0) ; line_len = SendMessage(hEdit, EM_LINELENGTH, (WPARAM) line, (LPARAM) 0) ; start = line + line_len ; SendMessage(hEdit, EM_SETSEL, start, start) ; if(line) wsprintf(wyslij , "\n%s", tekst) ; else wsprintf(wyslij, tekst) ; SendMessage(hEdit, EM_REPLACESEL, (WPARAM) 1, (LPARAM) wyslij) ; return true ; } return false ; } LRESULT CALLBACK ProcOkna(HWND uchwyt,UINT komunikat,WPARAM wParam,LPARAM lParam) { switch (komunikat) { case WM_CREATE: // break; case WM_COMMAND: ID = LOWORD(wParam); kom = HIWORD(wParam); if((kom == BN_CLICKED)&&(ID=2)) { ; GetDlgItemText(uchwyt, 3, wyslij, 999); GetWindowText(hZdanie, wyslij, 999); send(klient, wyslij, sizeof(wyslij), 0); WstawNowaLinia(wyslij, hDialog); SetDlgItemText(uchwyt, 3, ""); } break; case WM_DESTROY: PostQuitMessage(0); break; case WM_KEYDOWN: switch (wParam) { case VK_ESCAPE: PostQuitMessage(0); break; } break; default: return (DefWindowProc(uchwyt,komunikat,wParam,lParam)); } return(0L); } Nie wiem dalej nie działa... ;( Jeszcze raz dzięki tym którzy mi odpowiadają :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher Napisano Październik 24, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 24, 2019 Może spróbuj tak #include <windows.h> char wyslij[1000]; int ID,kom; HWND hDialog,hZdanie; LRESULT CALLBACK ProcOkna(HWND uchwyt,UINT komunikat,WPARAM wParam,LPARAM lParam) { switch(komunikat) { case WM_CREATE: // break; case WM_COMMAND: ID=LOWORD(wParam); kom=HIWORD(wParam); if((kom==BN_CLICKED)&&(ID=2)) { GetWindowText(hZdanie,wyslij,999); int start=GetWindowTextLength(hDialog); SendMessage(hDialog,EM_SETSEL,start,start); SendMessage(hDialog,EM_REPLACESEL,0,(long)wyslij); SendMessage(hDialog,EM_REPLACESEL,0,(long)"\n"); SetWindowText(hZdanie,""); } break; // itd. ....... // ............ } } Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts