Craze Napisano Wrzesień 8, 2019 Autor Zgłoś Napisano Wrzesień 8, 2019 Mam pytanie jak zadeklarować hDC. Potrzebne jest mi to do naryzowania prostej lini :] w GDI. Używam funkcji LineTo();, i niewiem czy trzeba cos jeszcze. Wiem, żeby uzyskać hDC wystarczy funkcja GetDC();. Prosze o jakiś przykład użycia funkcji LineTo();. Pozdro :). Cytuj
Burn Napisano Wrzesień 8, 2019 Zgłoś Napisano Wrzesień 8, 2019 Witam! Zamieszczem poniżej bardzo prosty przykład wykorzystujący funkcję LineTo. Przykład jest w MASM więc będziesz sobie musiał to przetłumaczyć To oczywiście umiesczasz w procedurze obsługi okna: LOCAL hDC: HDC LOCAL ps: PAINTSTRUCT ...... .ELSEIF uMsg==WM_PAINT invoke BeginPaint, hWnd, addr ps mov hDC, eax invoke MoveToEx, hDC, 10, 10, NULL invoke LineTo, hDC, 100, 10 invoke EndPaint, hWnd, addr ps .ELSE ...... Dla wyjaśnienia: BeginPaint - zwaraca device context MoveToEx - ustawia współrzędne LineTo - rysuje linię do punktu o podanych współrzędnych EndPaint - informuje system o zakończeniu malowania określonego okna Gdyby coś jescze było niejasne to polecam GOOGLE. Tam na 100% znajdziesz odpowiedź. Pozdrowienia Cytuj
Recommended Posts