Memento Napisano Sierpień 24, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 24, 2019 Mam problem z wyswietlaniem bitmap na przyciskach :? Moglby mi ktos napisac ogolna procedure wyswietlania bmp na przycisku? Wiem, ze musze uzyc : SendMessage ( hwnd1, BM_SETIMAGE, (WPARAM) IMAGE_BITMAP, (LPARAM) hBitmap ); Ale nie wiem czy cos jeszcze oprocz tego. Generalnie chodzi mi o to, czy wstawianie bitmapy na przycisk odbywa sie tak jak przy normalnym wyswietlaniu bitmapy w oknie...czyli po kolei: LoadBitmap(...), GetObject(...), CreateCompatbleDC(...), SelectObject(...), BitBlt(...), DeleteDC(...). Czy z przyciskami jest jakos inaczej? Moglby mi to ktos wytlumaczyc? Z gory dziekuje za pomoc. --------------------------------- GG: 452980 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Sierpień 26, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 26, 2019 Hej, Pierwsze co trzeba zrobić, aby wyświetlać na przycisku bitmape to nadać buttonowi odopowiedni styl, czyli BS_BITMAP. Przedtem musisz jeszcze do zmiennej HBITMAP załadować bitampę i w jakimś miejscu programu ustawić ją dla tego przycisku, czyli wysłać komunikat BM_SETIMAGE. Taki mały przykładzik: //---- HBITMAP hBitmap ; HWND przycisk ; //---- //---- hBitmap = LoadBitmap(hInstance, "bitmapa") ; hPrzycisk = CreateWindow(..........BS_BITMAP.........) ; //---- //---- SendMessage (przycisk, BM_SETIMAGE, (WPARAM) IMAGE_BITMAP, (LPARAM) hBitmap ) ; //---- I to by było na tyle... pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Memento Napisano Sierpień 29, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 29, 2019 Dziekuje za pomoc :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts