Silver Napisano Maj 30, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 30, 2019 Mam taki problem: Staram sie sprawic, aby w moim okienku pojawil sie status bar. Jednak przy kompilacji pojawia mi sie problem, ze nie wie co to jest STATUSCLASSNAME. Jak zmieniam, aby bazwa ta byla w zmiennej, to problem z kompilacja znika, jednak ni widu ni sluchu statusbaru. Staralem sie robic wszystko jak mi kazali na msdn jak i na winapi.org. Co zrobic zeby zniknal mi ten blad? Czy w ogole to mi wsytarczy zeby sie poajwil sie status bar? Oto fragment mojego kodu: LOCAL iccex: INITCOMMONCONTROLSEX LOCAL hStatusBar: HWND mov iccex.dwICC, ICC_BAR_CLASSES or ICC_WIN95_CLASSES mov iccex.dwSize, sizeof INITCOMMONCONTROLSEX invoke InitCommonControlsEx,addr iccex invoke CreateWindowEx, 0,addr STATUSCLASSNAME,addr StatusBarName,SBARS_SIZEGRIP OR WS_CHILD, 0,0,0,0,hwnd,nStatusID,hInst,NULL Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Maj 30, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 30, 2019 Wydaje mi się, ze zapomniałeś dodać styl WS_VISIBLE. Albo pozniej wykonać ShowWindow(hCtrl, SW_SHOW); Jak czegos nie zauwazylem to ktos mnie poprawi. Ale dla mnie wyglada ok. Powodzenia Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano Czerwiec 1, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 1, 2019 Niestety. :( Juz nie wiem, czego mam sie czepic... Moze mam jakis blad z ta funkcja InitCommonControlsEx i z ta cala struktura? Bo w sumie chyba ona powinna sprawic zeby bylo dostepne STATUSCLASSNAME. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Czerwiec 1, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 1, 2019 U mnie w CommCtrl.h STATUSCLASSNAME jest zdefiniowane tak: #ifdef _WIN32 #define STATUSCLASSNAMEW L"msctls_statusbar32" #define STATUSCLASSNAMEA "msctls_statusbar32" #ifdef UNICODE #define STATUSCLASSNAME STATUSCLASSNAMEW #else #define STATUSCLASSNAME STATUSCLASSNAMEA #endif #else #define STATUSCLASSNAME "msctls_statusbar" #endif Moze nie masz po prostu tego naglowka. Jak to rozwiaze Twój problem to sciagnij sobie najnowsze SDK i podlacz do swojego kompilatora. Nie bedziesz mial wiecej podobnych problemow. P.S. Mozesz tez uzyc funkcji CreateStatusWindow. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano Czerwiec 10, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 10, 2019 OK, przestałem się męczyć z CreateWindowEx. Zrobiłem CreateStatusWindow i wszytko mi pięknie działa. Dzięki za pomoc. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts