Sage Napisano Maj 21, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 21, 2019 witam mam maly problem z dolaczaniem plikow.pisze teraz w linuksie pod g++ i lacze je recznie , stworzylem sobie 3 pliki clasyh. -zawiera wszystkie deklaracje i biblioteki clasy.cpp - definicje klas i funkcji main.cpp- do ktorego dolaczam class.h moze mi ktos powiedziec dlaczego to nie dziala,ewntualnie jak dolczac pliki poprawnie bo do dzisiaj myslalem ze robie to dobrze. pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freak Napisano Maj 21, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 21, 2019 #ifndef CLASY_H #define CLASY_H //deklaracje #endif g++ clasy.cpp main.cpp -o programik Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sage Napisano Maj 21, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 21, 2019 ok wszystko dziala mam jeszcze jedno teoretyczne pytanie jesli plik 'clasy.h' wygloda tak: #ifndef CLASY_H #define CLASY_H #include<stdlib.h> #include<iostream> using namespace std; ....... #endif z kolei plik 'main.h' wygloda tak #ifndef MAIN_H #define MAIN_H #include<stdlib.h> #include<iostream> #include"clasy.h" using namespace std; .......... #endif to czy biblioteki w 'main.h' (stdlib , iostream )nie beda wywolane dwukrotne po doloczeniu pliku 'clasy.h' ? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freak Napisano Maj 21, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 21, 2019 Jeśli chodzi ci o błąd podwójnej deklaracji to go nie będzie bo plik iostream i inne też ma na początku #ifndef coś_tam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sage Napisano Maj 21, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 21, 2019 tak przypuszczalem ale chcialem sie upewnic dzieki pozdrawiam!! Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts