DevStart Blogi Napisano Wrzesień 30, 2015 Zgłoś Napisano Wrzesień 30, 2015 Dzisiaj w okolicach południa rozpoczęła się przedsprzedaż mojej książki - „Zrozumieć Programowanie” (W końcu! Magiczne ilości czasu zeszły na jej napisanie / doszlifowanie ;>). Na stronie przedsprzedaży w zakładce "Zobacz więcej" można znaleźć kilka pierwszych stron książki, jak również wstęp (mój) i przedmowę (j00ru), a także (w sąsiedniej zakładce) oficjalny spis treści. Co nieco więcej o książce pisałem już przy okazji jednego z poprzednich postów; w tym poście napiszę tylko co się zmieniło od tamtego czasu. Zmian oczywiście dużo nie było, niemniej jednak o nich wspomnę: ■ Jest już znana cena: 69 PLN w momencie premiery, 48,30 PLN w przedsprzedaży (wcześniej wspominałem o 75 PLN, więc chyba nie jest źle). ■ Liczba stron po składzie: 622 + okładka ■ Z okładki zniknęło słowo "PHP", zostało zastąpione "C++" - ostatecznie jedynie symboliczna ilość PHP trafiła do książki (planując okładkę myślałem, że będzie więcej), więc jakoś tak mi te 3 litery tam nie pasowały (więcej PHP będzie w jednym z dodatkowych rozdziałów, które udostępnię w późniejszym terminie). ■ I została uruchomiona przedsprzedaż. Poza tym chciałbym pochwalić się patronami medialnymi, którzy zgodzili się tu i tam wspomnieć o mojej książce - jestem szczerze z tej listy zadowolony. Znajdują się na niej (w kolejności losowej): ■ Warsztat.GD - polski serwis/społeczność gamedev, na którym opublikowałem jeden z moich pierwszych artykułów (to było w 2001, bądźcie delikatni plz). ■ 4programmers.net - jedna z najstarszych (z istniejących do dzisiaj) programistycznych społeczności (forum/baza wiedzy/mikroblogi); można tam znaleźć m.in. jeden moich kolejnych "pierwszych" artykułów, tym razem z początku mojej zabawy z RE (chyba nie jestem na tyle odważny, by do niego linkować... =^^=) ■ Zaufana Trzecia Strona, Sekurak.pl oraz Niebezpiecznik - trzy najciekawsze serwisy newsowe związane z bezpieczeństwem, czyli działką którą zajmuje się na co dzień; zgodzili się objąć moją książkę patronatem pomimo tego, iż nie ma ona za dużo z bezpieczeństwem wspólnego (nooo, coś tam czasem wspominam) :) ■ Magazyn Programista - z którym trochę współpracuje jak wiecie (prowadzę tam Strefę CTF / czasem zajmuje się korektą merytoryczną niektórych artykułów) - redakcja Programisty wspięła się na wyżyny jeśli chodzi o pomoc z promocją mojej książki - dzięki! (fun fact: Tomek Łopuszański, który jest jednym z redaktorów w Programiście, był również redaktorem mojej książki ;> zresztą, redaktor prowadzący też jest na liście podziękowań w mojej książce). ■ GeekGirlsCarrots - książkę pisałem dla wszystkich programistów - tym bardziej się cieszę, że patronatem zainteresowała się GGC - organizacja, dzięki której w przyszłości może w końcu będzie trochę więcej balansu w naszym zawodzie :) Chciałbym wszystkim patronom podziękować za zaufanie :) Przechodząc do podziękowań, pozwolę sobie zacytować fragment wstępu: W powstaniu i nadaniu ostatecznego kształtu tej książce swój udział miało wiele osób, którym chciałbym w tym miejscu podziękować. ■ Mojej żonie Arashi Coldwind za wsparcie okazywane podczas całego czasu trwania tego, bądź co bądź, niemałego projektu, jakim jest napisanie książki. ■ Autorowi przedmowy, a jednocześnie redaktorowi merytorycznemu i mojemu dobremu przyjacielowi Mateuszowi Jurczykowi, który na edycję i korektę tej książki poświęcił ogromną ilość własnego czasu. ■ Tomaszowi Łopuszańskiemu, który wraz ze mną przesiadywał do późnych godzin nocnych, przeglądając i szlifując każdy kolejny nadesłany rozdział. ■ Łukaszowi Łopuszańskiemu, który przekonał mnie do napisania tej książki i doprowadził do jej wydania. ■ Sebastianowi Rosikowi za genialny projekt okładki. ■ Recenzentom merytorycznym, którzy wychwycili znaczą liczbę niedociągnięć obecnych w pierwotnej wersji, a byli to: Paweł „KrzaQ” Zakrzewski, Robert „Jagger” Święcki, Mariusz Zaborski, Unavowed, Michał Leszczyński, Michał Melewski, Karol Kuczmarski, Adam „pi3” Zabrocki, Sergiusz „q3k” Bazański, Tomasz ‚KeiDii’ Bukowski. ■ Testerom, którzy wskazali dodatkowe błędy i nieścisłości, w składzie: Łukasz „Stiltskin” Głowacki, Nism0, Łukasz „Lord Darkstorm” Trzeciakiewicz, Alan Cesarski. ■ A także Ange Albertiniemu, Mikołajowi Koprasowi, Mattowi Moore’owi, Ferminowi Sernie oraz Michałowi Zalewskiemu. Na koniec kolejne mini-pseudo-FAQ: Q: Ebook? A: Będzie (Mobi oraz EPUB), ale niestety z opóźnieniem. Data o której słyszałem: 1 grudnia. Q: Ebook gratis do książki drukowanej? A: Niestety nie :(. Zachęcam do napisania do wydawcy o zainteresowaniu taką opcją. Q: Czy można w PWN (wydawca) kupić książkę z wysyłką za granicę? A: Niestety nie :(. Zachęcam do napisania do wydawcy o zainteresowaniu taką opcją. UPDATE: Cytując mojego wydawcę: „Będą po 25 na pewno w Matrasie”. Q: Strona książki nie działa. A: Tak, nadal jest tworzona. Zadziała w okolicach premiery. Q: Czemu po składzie są 622 strony? Było 550. A: Maszynopis pisałem na trochę większym formacie niż ostatecznie ma książka - domyślam się, że to główna przyczyna. Q: Kiedy będą udostępnione rozdziały-które-nie-trafiły do książki? A: Muszę je jeszcze przeedytować, potem korekta, etc. W międzyczasie mam kilka innych rzeczy w planach niestety, więc pewnie dopiero późnym listopadem się zaczną pojawiać. Q: Spotkanie autorskie? A: Jest jedno w planach w Warszawie (początek listopada; szczegóły niedługo). Q: Czemu tylko Warszawa? A: Dobre połączenie lotnicze. Natomiast zastanawiam się jeszcze nad Krakowem i Wrocławiem - ktoś byłby zainteresowany spotkaniem się w listopadzie w tych miastach? Q: Znalazłem literkówkę/błąd! A: Panel do zgłaszania błędów pojawi się dopiero w okolicy premiery (~3 tygodnie od teraz). Niestety wcześniej byłem zajęty i nie zdążyłem napisać serwisu do książki (ehm... bo pisałem książkę ;>). Q: Skąd tyle ocen książki, która jeszcze nie wyszła? A: Szczerze? Nie wiem. Entuzjazm czytelników? W każdym razie ja włączonych botów do głosowania nie mam ;) I to chyba na tyle. Jeśli ktoś skusiłby się na przedsprzedaż (dzięki za zaufanie btw!), to dajcie znać w komentarzach plz ;> Wyświetl pełny artykuł Cytuj
Recommended Posts