Kermit Napisano Kwiecień 5, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 5, 2019 Witam....mam następujący problem: Chcę zdobyć uchwyt okna którego znam tylko część nazwy...myślę że najlepiej zobrazuje to przykład....Okno ma nazwe "Program 0", ale co jedną sekundę następuje funkcja inkrementacji...(czyli po sekundzie będzie "Program 2", po 2 sek "Program 3", itd....)...i nie wiem jak zrobic, aby funkcja FindWindow uzyskała uchwyt okna na podstawie wyrazu "Program" Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quirk Napisano Kwiecień 5, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 5, 2019 Kod nie jest pewnie najlepszej jakosci, ale dziala: BOOL CALLBACK EnumWindowsProc(HWND hwnd, LPARAM lParam) { AnsiString tmp,tmp2; char buf[100]; GetWindowText(hwnd,buf,sizeof(buf)); tmp=buf; tmp2=[tutaj fragment caption poszukiwanego okna]; if (tmp.Pos(tmp2)==0) return true; //nie znalazlem szukaj dalej else { //znaleziono okno o caption zawierajacym podany fragment return false; } } Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano Kwiecień 5, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 5, 2019 eeeeeeee...że się tak zapytam.....jak to teraz zastosować w praktyce? Jestem dopiero początkujący..... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano Kwiecień 5, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 5, 2019 aaaaaaaaaa....sorry....coś mi sie pojarało:D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano Kwiecień 5, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 5, 2019 tylko mam zapytanie jszcze jedno....wszystko fajnie działa gdy zmienna HWND jest w funkcji...ale gdy dam ją jako zmienną globalną(chcę się odwołać do niej z innej funkcji) to nie chce mi znaleźć okna...używam builder6 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quirk Napisano Kwiecień 6, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 6, 2019 zadeklaruj sobie zmienna globalna np. HWND HwndOkna i przed linia return false dodaj HwndOkna=hwnd i pozniej odwoluj sie do HwndOkna. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano Kwiecień 6, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 6, 2019 aaaaaaaaaaaaaaaaaa.....:) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts