Nemo Napisano Marzec 16, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 16, 2019 rock_player napisał: poszukuje jakiegoś dobrego przykładu na temat tworzenia ikon poprzez winAPI. Jest funkcja CreateIcon() ale jest troche skomplikowana w użyciu ;-). W WinAPI nic mniej skomplikaowanego nie znajdziesz. Wiec bierz co Ci daja i walcz z tą funkcja :D A mozesz sobie jeszcze przykładów poszukac na https://www.codeguru.com/ rock_player napisał: I jeszcze druga sprawa to używanie tekstu który jest zapisany w pliku tekstowym. Widziałem gdzieś strone z tutkiem do tego ale nie moge znaleźć jej adresu. Czy tobie czasem nie chodzi o odczyt pliku TeXTowego? Mam nadzieje że nie bo to podstawa Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chimera Napisano Marzec 16, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 16, 2019 troche się pomyliłem. Chodziło o pobieranie czcionki z pliku graficznego. A co do tworzenia ikon to może jakieś przykłady po polsku? :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Marzec 16, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 16, 2019 rock_player napisał: troche się pomyliłem. Chodziło o pobieranie czcionki z pliku graficznego. A co do tworzenia ikon to może jakieś przykłady po polsku? :) Pobieranie czcionki z pliku graficznego? Chodzi Ci o cos takiego jak robia programy OCR? Ciezka sprawa. Jezeli nie potrafisz stworzyc programowo czcionki, a chcesz brac sie za cos takiego to zapomnij. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chimera Napisano Marzec 16, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 16, 2019 chodziło o takie coś https://www.geocities.com/foetsch/bmpfonts/bmpfonts.htm tylko że widziałem polską stronę na temat tego Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Marzec 17, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 17, 2019 Hehe - to trzebabyło tak odrazu. To jest super proste. Wystarczy wczytac taka bitmape i wiedziec jaka wielkosc ma jeden znak w tej bitmapie i ile jest tych znakow poziomo i pionowo. Teraz tylko uzywasz magicznej funbkcji BitBlt, za pomocą której mozesz wyciąc jakis mały kawałek z bitmapy i namalować go gdzies na jakims kotekscie ;) A tworzenie takiej bitmapki jets takze proste. Trzeba poprostu pobrac wysokosc znaku i maksymalna szerokosc za pomoca GetTextMetrics i teraz tylko utworzyc bitmapke o takiej wielkosci aby pomiescila twoje znaki wiedzac oczywisice ile ich chchesz tam wpakowac i potem tylko trzeba zapsiac do pliku. Jak se nie poradzisz (w co wątpie) to mozesz do mnie zagadac na gg jak bede mial czas i ochote to ci objasnie cos tam. No i chyba nie potrzeba strony o tym - to według mnie. Chyba ze ja poprostu nie zorzumialem do konca twojego problemu. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts