Law Napisano Styczeń 12, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 12, 2019 1. Jakieś dobre materiały o MCI? 2. Jakiś dobry program do hlpów? 3. Jak obrócić obrazek PlgBlt? 4. Jak wypełnić TOpenFilename w ObjectPascalu (example z Win32 nie działa)? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Styczeń 12, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 12, 2019 Kilka pytań (a jak to miałem nazwać:P) Prosto: MCI & plik pomocy & PlgBlt & TOpenFilename lub proostu nazwiesz temat MCI a przy okazji zapytasz o ta reszte ;) Nie ma rzeczy niemozliwych ;) pozdrawiam ;] ps co do plików pomocy to wraz z delphi jest dolanczany darmowy kompilatorek plików pomocy "Microsoft Help Workshop", który u mnie znajduej się tutaj: C:\Program Files\Borland\Delphi6\Help\Tools Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Styczeń 12, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 12, 2019 4. w object pascalu? Przecierz jest odpowiedni komponent do tego. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Styczeń 12, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 12, 2019 Mi nie chodzi o komponent, tylko o GetOpenFilename i wypełnianie rekordu TOpenFilename. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Styczeń 13, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 13, 2019 Z tego co pamietam to jzu gdzies w C++ ktos opisal jak uzupelnic te pola. Chyba to bylo w jakims arcie na winapi.org lub na forum lub mozliwe ze na innym forum otwidzialem. Ale napewno w ksiazce petzloda to jest. A raczej nie ma roznicy w wypelnianiu pol w c++ a w delphim. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Styczeń 13, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 13, 2019 Ja swoje zerżnąłem z Win32 ("Opening a File"), ale nie działa:( Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Styczeń 13, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 13, 2019 Nie o to chodzilo, jezeli chcesz w czystym api, wygladac moze to np. tak: uses windows, messages, commdlg; var Open:TOpenFileName; szFile:array[0..1024]of Char; VI: TOSVersionInfo; begin FillChar(VI,SizeOf(TOSVersionInfo),0); VI.dwOSVersionInfoSize := SizeOf(TOSVersionInfo); GetVersionEx(VI); ZeroMemory(@Open,SizeOf(TOpenFileName)); with Open do begin if (VI.dwMajorVersion >= 5) and (VI.dwPlatformId = VER_PLATFORM_WIN32_NT) or ((VI.dwPlatformId = VER_PLATFORM_WIN32_WINDOWS) and (VI.dwMajorVersion >= 4) and (VI.dwMinorVersion >= 90)) then lStructSize := SizeOf(TOpenFilename) else lStructSize := 76; hWndOwner:=0; nMaxFile:=SizeOf(szFile); lpstrFilter:='Pliki NFO'+#0+'*.nfo'+#0+'Wszystkie pliki'+#0+'*.*'+#0#0; lpstrFile:=szFile; Flags:=OFN_FILEMUSTEXIST; end; if GetOpenFileName(Open) then begin //tutaj wykonuje sie kod jak wyszlo wszystko pomyslnie end; end. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts