Law Napisano Styczeń 12, 2019 Autor Zgłoś Napisano Styczeń 12, 2019 1. Jakieś dobre materiały o MCI? 2. Jakiś dobry program do hlpów? 3. Jak obrócić obrazek PlgBlt? 4. Jak wypełnić TOpenFilename w ObjectPascalu (example z Win32 nie działa)? Cytuj
Nemo Napisano Styczeń 12, 2019 Zgłoś Napisano Styczeń 12, 2019 Kilka pytań (a jak to miałem nazwać:P) Prosto: MCI & plik pomocy & PlgBlt & TOpenFilename lub proostu nazwiesz temat MCI a przy okazji zapytasz o ta reszte ;) Nie ma rzeczy niemozliwych ;) pozdrawiam ;] ps co do plików pomocy to wraz z delphi jest dolanczany darmowy kompilatorek plików pomocy "Microsoft Help Workshop", który u mnie znajduej się tutaj: C:\Program Files\Borland\Delphi6\Help\Tools Cytuj
Omega Napisano Styczeń 12, 2019 Zgłoś Napisano Styczeń 12, 2019 4. w object pascalu? Przecierz jest odpowiedni komponent do tego. Cytuj
Law Napisano Styczeń 12, 2019 Autor Zgłoś Napisano Styczeń 12, 2019 Mi nie chodzi o komponent, tylko o GetOpenFilename i wypełnianie rekordu TOpenFilename. Cytuj
Nemo Napisano Styczeń 13, 2019 Zgłoś Napisano Styczeń 13, 2019 Z tego co pamietam to jzu gdzies w C++ ktos opisal jak uzupelnic te pola. Chyba to bylo w jakims arcie na winapi.org lub na forum lub mozliwe ze na innym forum otwidzialem. Ale napewno w ksiazce petzloda to jest. A raczej nie ma roznicy w wypelnianiu pol w c++ a w delphim. Cytuj
Law Napisano Styczeń 13, 2019 Autor Zgłoś Napisano Styczeń 13, 2019 Ja swoje zerżnąłem z Win32 ("Opening a File"), ale nie działa:( Cytuj
Omega Napisano Styczeń 13, 2019 Zgłoś Napisano Styczeń 13, 2019 Nie o to chodzilo, jezeli chcesz w czystym api, wygladac moze to np. tak: uses windows, messages, commdlg; var Open:TOpenFileName; szFile:array[0..1024]of Char; VI: TOSVersionInfo; begin FillChar(VI,SizeOf(TOSVersionInfo),0); VI.dwOSVersionInfoSize := SizeOf(TOSVersionInfo); GetVersionEx(VI); ZeroMemory(@Open,SizeOf(TOpenFileName)); with Open do begin if (VI.dwMajorVersion >= 5) and (VI.dwPlatformId = VER_PLATFORM_WIN32_NT) or ((VI.dwPlatformId = VER_PLATFORM_WIN32_WINDOWS) and (VI.dwMajorVersion >= 4) and (VI.dwMinorVersion >= 90)) then lStructSize := SizeOf(TOpenFilename) else lStructSize := 76; hWndOwner:=0; nMaxFile:=SizeOf(szFile); lpstrFilter:='Pliki NFO'+#0+'*.nfo'+#0+'Wszystkie pliki'+#0+'*.*'+#0#0; lpstrFile:=szFile; Flags:=OFN_FILEMUSTEXIST; end; if GetOpenFileName(Open) then begin //tutaj wykonuje sie kod jak wyszlo wszystko pomyslnie end; end. Cytuj
Recommended Posts