Quirk Napisano Grudzień 15, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 15, 2018 No wiec mam dwa pytania zwiazane z ListBoxem: 1.Stworzylem sobie takiego ListBoxa , dodaje do niego kilka wpisow i chcialbym by po kliknieciu na jeden z wpisow w tym listboxie cos sie wydarzylo- np. w labelku obok pojawil sie numer kliknietego wpisu. No i niestety nie wiem jak przechwycic to 'klikniecie' na wpis... 2.Mam 3 listboxy obok siebie z taka sama iloscia wpisow i chciabym by gdy w jednym suwak zostanie przesuniety w pozostalych przesunal sie dokladnie o tyle samo. Gdzies kiedys widzialem cos podobnego, ale teraz jakos niestety nie moge tego odszukac... Prosilbym o pomoc Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Grudzień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 15, 2018 1. Musisz nadac mu styl LBS_NOTIFY i wtedy w WM_COMMAND listbox bedzie przekazywal reakcje zmiany zaznaczenia poprzez LBN_SELCHANGE. Oczywiscie nie przekarze mumeru wpisu. Musisz wtedy sam pobrac informacje poprzez SendMessage ze stala LB_GETCURSEL. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quirk Napisano Grudzień 15, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 15, 2018 dodalem ten styl no i w kodzie mam cos takiego: case Msg of: {...} WM_COMMAND: case wPar of LBN_SELCHANGE:begin {...} end; 0:begin {...} end; 1:begin {...} end; {...} No i przy probie kompilowania tego wywala mi blad w linii '1:begin' o tresci "Duplicate case label". Co jest zle? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Grudzień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 15, 2018 if msg=WM_COMMAND then case lParam of uchwytlistboxu:if HIWORD(wParam)=LBN_SELCHANGE then begin //zostal zmieniony end; end; Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quirk Napisano Grudzień 15, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 15, 2018 Wielkie dzieki, dziala jak nalezy. A co z tym suwakiem... jak to ruszyc? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Grudzień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 15, 2018 Co do suwaka to chyba jedyny sposob to Subclassing. Wtedy będziesz mógł odbierać komunikaty suwaka i wysłać komunikaty do innych suwaków. Ale dokładnie to nie wiem jak to zorbic ;) No ale mysle ze w tym kierunku trzeba cos kombinowac. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts