Fetish Napisano Grudzień 9, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 9, 2018 witam. znowu będzie o bitmapkach. Chodzi mi o to żeby zapisać za pomocą funkcji GDI+ bitmapkę zawierającą to co nabazgrałem sobie w okienku, czyli to co nabazgrałem na kontekście albo coś takiego. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fetish Napisano Grudzień 9, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 9, 2018 to może inaczej: jak zrobić painta w oparciu o GDI+ ?? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fetish Napisano Grudzień 10, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 10, 2018 naprawde nikt nie wie jak to zrobic ?? :| mecze sie z tym pare dni i doszlem tylko jak zmienic format zapisanej bitmapki na dysku plz nie odsylajcie mnie do msdn.wiadomoco.com bo jade na modemie... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Grudzień 10, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 10, 2018 Problem polega na tym, ze wszystkim wystarcza gdi. Wiadomo, ze gdi+ jest lepszy, ale my mamy swoje sposoby na zapisywanie plikow do innych formatow niz bmp. Jest to ciezsza robota, ale uczy. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fetish Napisano Grudzień 11, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 11, 2018 no dobra to podajcie mi sposob jak zapisac to za pomoca gdi zapisac to co w okienku jest tzn. jak to przechwycic i przerobic zeby zdatne do zapisania bylo. Co do GDi+ to na tym forum mi radzono zebym sie na niego pzesiadl Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Grudzień 11, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 11, 2018 Dlatego, ze ma wiele ulatwien zwiazanych z grafika i dlatego. Ja narazie korzystam ze starego gdi, bo gdi+ nie jest jeszcze tak bardzo rozpowszechnione. Ja mam windwos 98 i bym musial instalowac jakas pewnie nakladke aby u mnie to dzialalo. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freak Napisano Grudzień 11, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 11, 2018 bemon: Mógłbyś się wysilić i przeczytać tego helpa do gdi+. Jak napisał Twardy każdy ma swoje sposoby na zapisywanie do pliku, ja robię to tak Bitmap obrazek(bx,by); HDC kon=GetDC(hwnd); BYTE r,g,b; for(int y=0;y<by;y++) for(int x=0;x<bx;x++) { DWORD kolor=GetPixel(kon,x,y); r=GetRValue(kolor); g=GetGValue(kolor); b=GetBValue(kolor); obrazek.SetPixel(x,y,Color(255, r, g, b)); } ReleaseDC(hwnd,kon); CLSID encoderClsid; Status stat; GetEncoderClsid(L"image/bmp", &encoderClsid); stat = obrazek.Save(nazwa pliku, &encoderClsid, NULL); if(stat != Ok) return false ; bx,by to wysokośc i szerokość okna GetEncoderClsid ta funkcja jest w helpie, jako parametry możesz wpisywać image/bmp image/jpg image/png jak chcesz zapisywać do określonego formatu. Twardy: gdi+ działa bez problemu w win98 jak przekopiuje się plik gdiplus.dll Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts