Quicksilver Napisano Grudzień 6, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 6, 2018 chce zrobic aplikacje, ktora bedzie ladnie wygladac i nie bardzo wiem jak nalozysc i stworzyc skiny do niej. wiem jak rysowac po przyciskac i nakadac na nie bitmapy ale nie moge sobie oradzic z innym kontrolkami jak pasek przewijania i edit i inne!!!! Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Grudzień 6, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 6, 2018 Najlatwiej to chyba subclassowac. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quicksilver Napisano Grudzień 6, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 6, 2018 ja wem ze subclassowac ale moze roszke jasniej jesli to mozliwe, jak np nalozyc skina na scrollbar lub listbox ???? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Grudzień 7, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 7, 2018 Eh jakbym ja to chcial robic to co ty chchesz to zrobiłbym to inaczej. Wszystko bym rysował sam - tzn wszystkei kontrolki i sma je obslugiwal - no ale to jest troche zabawy ;) A co do subbclassingu nie ma co wyjasniac tylko trzeba przeczytac jakiegos arta o tym i odbierac komunikat WP_PAINT bo kazda kontrolka to okno ;) Bo subclassing polega mniewiecej na tym ze jakby potpinasz pod swoja kontrolke wlasna funkcje obslugi zdarzen i dzieki temu mozesz zareagowac na kazdfy komunikat docierajacy do twojej kopntrolki czyli np WM_PAINT. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Grudzień 7, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 7, 2018 Aby zastapic oryginlna funkcje kontrolki musisz zrobic np. tak: function NewWndProc(Handle: HWND; Msg: Integer; wParam, lParam: Longint):Longint; stdcall; if msg=WM_PAINT then begin i tu obsluga odrysowania end; result := CallWindowProc(WProc, Handle, Msg, wParam, lParam); end; WProc:=pointer(SetWindowLong(Edit1.Handle,GWL_WNDPROC,Longint(@NewWndProc))); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts